HAT-KP-01-2022/1-001557
Határtalanul Pályázat hetedikeseknek
Prügyiek és taktakenéziek Erdélyben
Megvalósítás időszaka: 2023.03.27. - 2023.04.01.
Elnyert támogatási összeg: 4.192.800 Ft,
azaz Négymillió-egyszázkilencvenkettőezer-nyolcszáz Ft

Határtalanul pályázat logója


VAJON MEGÓVHATJUK-E GYERMEKEINKET A KÁROS SZEREK FOGYASZTÁSÁNAK ÁRTALMAITÓL?

Fontos, hogy gyermekek tisztában legyenek azzal, hogy minden olyan kémiai szer, amely változásokat idéz elő az idegrendszerben, egyúttal károsítja is azt. Nincs kivétel. Nincsenek következmény nélküli drogok. Erre szerettük volna felhívni tanulóink figyelmét az idei egészséghetünk alkalmával.

A káros szerek fogyasztásánál leginkább veszélyeztetettek a gyermekek és a serdülő fiatalok. A statisztikák szerint a cigarettát próbáló gyermekek 85 %-a gyakran mindössze 5-10 szál cigaretta elszívásától rászokik a dohányzásra. Ezeknek a gyermekeknek a 81 %-a próbálja ki a marihuánás cigarettát, amely ugródeszka a keményebb drogokhoz. Az alkoholt fogyasztó kamaszok nagyobb valószínűséggel lesznek alkoholisták, mint a rendszeresen alkoholt fogyasztó felnőttek, mivel sem az idegrendszerük, sem a testük nincs teljesen kifejlődve. Az alkohol is halálos méreg, alattomos drog. Semmivel sem ártalmatlanabb, mint bármelyik egyéb kábítószer.

E három témában néztek tanulságos filmeket az osztályok. Minden nap feldolgoztunk egy-egy témát és figyelemfelhívó plakátokat készítettünk. A hét zárásaként „Kahoot!” digitális versenyre vártuk a legjobbakat és jutalmaztuk a tudásukat. Ha már néhány gyermeknél elértük, hogy megértse, a káros szerek huzamosabb ideig tartó fogyasztása megrövidíti az ember életét, már tettünk valamit a jövő nemzedékéért.