HAT-KP-01-2022/1-001557
Határtalanul Pályázat hetedikeseknek
Prügyiek és taktakenéziek Erdélyben
Megvalósítás időszaka: 2023.03.27. - 2023.04.01.
Elnyert támogatási összeg: 4.192.800 Ft,
azaz Négymillió-egyszázkilencvenkettőezer-nyolcszáz Ft

Határtalanul pályázat logója


SZAKMAI NAP

LEGYEN ÖRÖM A TANULÁS!

„ Az elégedettség és boldog élet kulcsa a tanulás és az öröm összekapcsolása. Az öröm nélküli tanulás kimerít, a tanulás nélküli öröm pedig rendkívül unalmas. ” (Richard David Precht)

Intézményünkben 2024. március 27-én szakmai napot tartottunk, melynek középpontjában a „Legyen öröm a tanulás!” motivációt fejlesztő komplex program állt. A program újszerű oktatási módszereket tartalmaz: élményalapú tanulás, informális tanulás, projektmódszer, multidiszciplináris tanórák, kompetencia fejlesztés LEGO alkalmazásával.

Iskolánk nevelőtestülete nyitott, innovatív és folyamatosan érdeklődik az újszerű oktatási módszerek iránt. Fontosnak tartjuk, hogy a tanulók képesek legyenek a kitűzött feladatokra koncentrálni, együttműködni társaikkal, érdeklődéssel fordulni a kreatív és problémamegoldó feladatok felé, IKT eszközöket hatékonyan alkalmazni. Úgy gondoljuk, hogy akkor jó a motivációs folyamat, ha a cél elérésében örömöt, elégedettséget vált ki a tanulókból.

A szakmai napunkra a szomszédos települések általános iskoláiból is érkeztek pedagóguskollégák, akiknek felkeltette érdeklődését az általunk megrendezett szakmai nap témája.

Szakmai napunk keretein belül igyekeztünk minden oldalról, több szempontból körüljárni a „Legyen öröm a tanulás!” témakört. Értékes előadásokat hallhattunk a következő témákban:

  • Vendégelőadóként látogatott el hozzánk, Dankó Barnabásné – szaktanácsadó, aki „B=boldog T=tanulók M=minden N=nap. BTMN siker vagy kudarc?” címmel tartott előadást a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulók hatékony fejlesztéséről.
  • Halászné Mitró Csilla – ILMT munkacsoport vezetője, bemutatta a Taktakenézi Petőfi Sándor Általános Iskola intézményfejlesztési tevékenységeit.
  • Szabóné Sallai Judit, alsós munkaközösségvezető, „A tanulás öröm is lehet!” címmel bemutató foglalkozást tartott 3. és 4. osztályos tanulók körében. A foglalkozás keretében a pedagógus bemutatta a motivációt fejlesztő program elemeinek alkalmazását a gyakorlatban is.
  • Battáné Tóth Krisztina – tanító értékelte a bemutató foglalkozást. A pedagógus a részletes elemzésében többek között kitért a foglalkozáson alkalmazott módszerekre, eszközökre, munkaformákra.
  • Lesnyószki Lászlóné, a TT munkacsoport vezetője prezentációjában összegyűjtötte és bemutatta az iskolánkban az elmúlt időszakban megvalósult motivációt fejlesztő komplex program jó gyakorlatait.
  • A 4. osztályban végzett tanulási attitűd és stílus vizsgálatának eredményét Szabóné Sallai Judit, illetve az iskolai motiváció mérés (6. és 8. osztály) eredményeit Halászné Mitró Csilla ismertette.

Intézményünkben szervezetfejlesztési programot is működtetünk, ezért minden alkalmat megragadunk a közösség építésre, a pedagógusok közti együttműködés fejlesztésére, a közös tanulásra és a közös játékra. A résztvevők „A játék a legnagyszerűbb tanító!” című játékos szervezetfejlesztésben vettek részt, mely hozzájárult a stresszoldás, a kikapcsolódás, a jó hangulat, a vidám légkör megteremtéséhez.

A szakmai napunkat jelenlétével megtisztelte Nagytiszteletű Nagy Károly református lelkész, aki a közelgő keresztény ünnepünk, a Húsvét alkalmából osztotta meg a jelenlévőkkel ünnepi gondolatait. Köszönjük, hogy elhozta számunkra ezt az értékes bibliai tanítást és ezzel a lelki útravalóval, örömteli üzenettel feltöltődve készülhetünk mindannyian az Áldott Húsvét ünnepére.

A szakmai nap zárásaként intézményünk hölgy dolgozói a nőnapi figyelmesség viszonzásaként tisztelettel és szeretettel köszöntötték iskolánk férfi dolgozóit.