HAT-KP-01-2022/1-001557
Határtalanul Pályázat hetedikeseknek
Prügyiek és taktakenéziek Erdélyben
Megvalósítás időszaka: 2023.03.27. - 2023.04.01.
Elnyert támogatási összeg: 4.192.800 Ft,
azaz Négymillió-egyszázkilencvenkettőezer-nyolcszáz Ft

Határtalanul pályázat logója


PÁLYAORIENTÁCIÓ

NYÍLT NAPON AZ MG-BEN

Iskolánk nyolcadik osztályos tanulói osztályfőnökük vezetésével 2023. október 12-én a Tokaj-Hegyalja Egyetem Tokaji Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium nyílt napjára látogattak el, ahol megismerkedhettek az intézmény következő tanévben induló képzéseivel. Majd ellátogattak a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtokra. A gyerekek a szőlőfeldolgozót és palackozót magába foglaló borászati központba is ellátogattak, ahol a szőlőtermesztés, a szőlőfeldolgozás és a palackozás  munkafolyamataiba nyertek betekintést.

TOVÁBBTANULÁS, PÁLYAVÁLASZTÁS

Pályaorientációs programunk keretében egy volt tanítványunk Bódi Gabriella a Szerencsi SZC Tokaji Ferenc Technikum, Szakgimnázium és Gimnáziumból diákja látogatott el hozzánk és tartott tájékoztatást  a továbbtanulás előtt álló nyolcadikos diákoknak a középiskolai életről, az iskolájáról, a tapasztalatairól.

SZAKMA SZIGET

A gyermekek életútjának az első, egyik legfontosabb állomása az iskolaválasztás. Csakhogy 14 évesen felelős döntés meghozatalára megfelelő támogatás hiányában nem képesek. Iskolánk kiemelt feladatának tartja, hogy tanítványaink képességeinek megfelelő középiskolában folytathassák tanulmányaikat.

Pályaorientáció színterei:

  • Pályaorientációs órák: az órarendbe beépített, tudatos pályaválasztási tanácsadás, mely során megismerik a választható szakmákat.
  • Osztályfőnöki órák: az osztályfőnöki órákon lehetőség van kötetlen beszélgetések, csoport foglalkozások szervezésére, ahol előtérbe kerülhetnek a tanulók elképzelései.

A pályaorientációs órák feladata, hogy minél több információt gyűjtsenek össze a szakmákról, a választott szakma képzési lehetőségeiről, tovább lépései lehetőségeiről és a munka világában való elhelyezkedéséről.

Fontos az, hogy mindenki megtalálja azt a szakmát, életpályát, amiben hivatásaként kiteljesedhet, és ezáltal boldog és elégedett ember legyen.

„SZABAD A PÁLYA!”

PÁLYAVÁLASZTÁSI KIÁLLÍTÁSON JÁRTUNK

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal 22. alkalommal rendezte meg a „Szabad a pálya!” Pályaválasztási Kiállítást, melyre iskolánk hetedik és nyolcadik osztályos tanulói is ellátogattak osztályfőnökeik kíséretében. Az esemény a Miskolci Egyetem főépületében zajlott. A rendezvény célja, hogy hozzásegítse a tanulókat és a szülőket a munkaerőpiaci igényeknek megfelelő pályaválasztási döntéshez. Több mint hatvan kiállító várta az érdeklődőket, ahol a tanulók tájékozódhattak a képzőintézményekről. Nemcsak az iskolák, de a cégek és gazdasági szereplők is jelen voltak, amelyek a szakmák elvégzése után várják a fiatalokat munkavállalóként. A gyerekek a kiállításon a vármegye szinte minden iskolájával találkozhattak, információkat szerezhettek az iskolákat képviselő fiataloktól és tanároktól, ezzel segítve a diákokat a tudatos döntés meghozatalában. A rendezvény célja, hogy a tájékoztatáson keresztül közelebb hozza a résztvevőket az álmaikhoz és a jövőjükhöz.