HAT-KP-01-2022/1-001557
Határtalanul Pályázat hetedikeseknek
Prügyiek és taktakenéziek Erdélyben
Megvalósítás időszaka: 2023.03.27. - 2023.04.01.
Elnyert támogatási összeg: 4.192.800 Ft,
azaz Négymillió-egyszázkilencvenkettőezer-nyolcszáz Ft

Határtalanul pályázat logója


PÁLYAORIENTÁCIÓ – PRACTIWORK® FELMÉRÉS

  1. február 20-án iskolánk felső tagozatos tanulói a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jóvoltából a PractiWork® pályaorientációs mérésen vehettek részt.

Fiatal gyerekek esetében a továbbtanulás és a pályaválasztás sikeressége nagymértékben függ attól, hogy a tanuló milyen képességekkel rendelkezik, van-e olyan terület, amely a tanulásban akadályozza. Ezek általában olyan területek, melyek a sikeres munkavállaláshoz is feltétlenül szükségesek, ezért különösen fontos a vizsgálatuk.

A PractiWork® egy pályaorientációs célú munkaszocializációs- és munkaerőpiaci mérés- értékelési rendszere. Ez az újfajta komplex mérési rendszer megméri, hogy miben tehetséges a diák és mely területek érdekli, majd a mért eredmények alapján megmutatja, hogy mely tevékenységi körök illenek a tanuló képességeihez és személyiségéhez egyaránt.

Az O*NET (Occupational Information Network) egy olyan egységes adatbázis és képességmérő rendszer, amely a munkakörökkel és foglalkozásokkal kapcsolatos részletes információkat és jellemzőket tartalmazza. Az O*NET 1016 db munkakör kapcsán képes pontos referenciaértékekkel szolgálni, összesen 52 db képesség, 35 db készség és 32 db tudásterület azonosításával.

Az O*NET adatbázisához igazított feladatsorainak köszönhetően a PractiWork® komplex és objektív képességmérése során összesen 101 darab releváns munkakör-specifikus objektív és adatalapú vizsgálatát teszi lehetővé.

A PractiWork® által kialakított mérési rendszer olyan jellemzők mérését teszi lehetővé interaktív tesztek segítségével, amelyek mind a tanulási nehézségeknek, mind a későbbi munkahelyi teljesítménynek az előrejelzői lehetnek.

A tesztsor alapvetően két területre fókuszál: képességekre (kognitív, motoros, tájékozódási képességek, finommotorikas stb.) és munkaérdeklődésre (alkotás, elgondolás, segítségnyújtás, vállalkozás stb.).

A mérésben résztvevők az egyéni eredménylapjukból megismerik azokat a területeket, amelyek lehetséges karrierútként szolgálhatnak számukra, valamint azokat a képességeiket, amelyekben erősítésre van szükségük.

Örömmel tapasztaltuk, hogy tanulóink nagy érdeklődést mutattak a PractiWork® iránt és aktívan vettek részt a pályaorientációs mérésben.

Köszönjük a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, hogy lehetővé tette, hogy tanulóink kipróbálják ezt az újfajta komplex mérést, ezzel segítve a gyerekek magabiztosabb pályaválasztását.