HAT-KP-01-2022/1-001557
Határtalanul Pályázat hetedikeseknek
Prügyiek és taktakenéziek Erdélyben
Megvalósítás időszaka: 2023.03.27. - 2023.04.01.
Elnyert támogatási összeg: 4.192.800 Ft,
azaz Négymillió-egyszázkilencvenkettőezer-nyolcszáz Ft

Határtalanul pályázat logója


NŐNAPI KÖSZÖNTÉS

“Az élet zenéjét a nők adják, akik őszintén, minden feltétel nélkül fogadják magukba a dolgokat, hogy érzéseiken át szebbé alakítsák át azokat.”

(Richard Wagner)

Március 8, vagyis Nőnap, a nők iránti tisztelet és megbecsülés ünnepe világszerte, amelyet az Egyesült Nemzetek Szervezete is a világnapok között tart számon.

A Nőnap eredete hosszú évtizedekre nyúlik vissza. 1857-ben ezen a napon New York utcáin emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést követelő textilipari nődolgozók tüntettek. 1917. március 8-án Oroszországban vonultak utcára a nők „kenyérért és békéért”, amely eredményesnek bizonyult, hiszen négy nappal később az újonnan megalakult polgári kormány szavazójogot biztosított a nőknek. Majd 1975-ben az ENSZ hivatalosan is elismerte a Nemzetközi Nőnapot, amelyhez Magyarország 1913-ban csatlakozott, 1914-ben pedig már országszerte rendezvényeket is szerveztek.

A nemzetközi nőnap színei: a  lila, a zöld és a fehér. A lila az igazságosságot és a méltóságot, a zöld a reményt, a fehér a tisztaságot szimbolizálja.

A Nemzetközi Nőnap alkalmából az intézmény férfi dolgozói tisztelettel és szeretettel köszöntötték az iskola Hölgy dolgozóit.

„Köszöntésként mit is adjak, egy nagy csokor virágot,
mellé minden kedves hölgynek sok örömet kívánok!
Boldogságot minden napra, erőt minden feladatra,
családi otthonba békét, mind azt, amit kitűztek célként!
Kinek-kinek mi az álma, adja meg az ég számára!”