HAT-KP-01-2022/1-001557
Határtalanul Pályázat hetedikeseknek
Prügyiek és taktakenéziek Erdélyben
Megvalósítás időszaka: 2023.03.27. - 2023.04.01.
Elnyert támogatási összeg: 4.192.800 Ft,
azaz Négymillió-egyszázkilencvenkettőezer-nyolcszáz Ft

Határtalanul pályázat logója


„MOZGÁSRA FEL!”

NYÁRI ERZSÉBET-TÁBOR A MOZGÁS ÉS AZ EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD JEGYÉBEN

Tisztában vagyunk vele, hogy a mozgás a gyermekek alapszükséglete, ezen keresztül fejlődik az egész személyiségük. Fontos azonban azt is kiemelni, hogy a testmozgásnak olyan pozitív hatásai is vannak, melyekről kevesebb alkalommal esik szó. A mozgás és a gyerekek idegrendszerének fejlődése egymástól elválaszthatatlan. Ha az idegrendszerre a mozgáson keresztül hatunk, fejleszthető a térbeli tájékozódás, a vizuális és auditív figyelem, a rövidtávú memória és a mintamásolás. Mivel a mai gyerekek egyre kevesebb időt töltenek a szabadban, nyári Erzsébet-táborunkat a mozgás és az egészséges életmód jegyében terveztük meg.

A tábor első napját a legfontosabb tudnivalók ismertetésével kezdtük, megbeszéltük a heti programot napokra lebontva, és felhívtuk a táborozó tanulók figyelmét a betartandó higiéniai szabályokra és azok fontosságára is.

Ezt követően csapatépítést segítő játékokkal folytatódott a programunk, melyben fontos szerephez jutott a szabályismeret, önismeret, a kommunikáció fejlesztése és a bizalomjátékok is.

Véleményt cseréltünk a 2021-es TOKIÓI olimpiáról. Kisfilmek vetítésével bővítettük tudásunkat az olimpiák történetéről, az olimpiai sportágakról. Megismerkedtünk híres magyar sportolókkal, áttekintettük azok elért eredményeit. Totó kitöltésével mérhették össze tudásukat a megszerzett ismeretekről. Az olimpiai sportágak piktogramjainak megrajzolásával tablót készítettünk.

Bár a táborban a mozgásé, a sportolásé volt a főszerep, a tábor tematikájában részt kapott a művészeti nevelés, kulturális örökségeink, a hagyományőrzés és a kézművesség is. A táborozók előadást hallgattak meg az egészségtudatos életmód és a környezettudatosság jegyében. Az előadás központi mondanivalója a természetvédelem, az állatvédelem, a veszélyeztetett állatfajok megmentésének fontossága volt.

Élményekkel teli hét volt ez az iskola kezdése előtt.