HAT-KP-01-2022/1-001557
Határtalanul Pályázat hetedikeseknek
Prügyiek és taktakenéziek Erdélyben
Megvalósítás időszaka: 2023.03.27. - 2023.04.01.
Elnyert támogatási összeg: 4.192.800 Ft,
azaz Négymillió-egyszázkilencvenkettőezer-nyolcszáz Ft

Határtalanul pályázat logója


MINDIG ZÖLDEN!

LEGYÉL TE IS A GYEPEK BARÁTJA!

A Zöld Akció Egyesület előadása iskolánkban

 

A Zöld Akció Egyesület célja a környezeti problémák megoldásának elősegítése környezet- és természetvédelmi tevékenységek koordinálása

A füves területek világszerte veszélyeztetett élőhelyeknek számí­tanak. Az egyes éghajlati övezetekben más-más ok ­miatt, de egyre csökken a területük. Ez számos természeti és társadalmi problémához vezet.

A települések körüli mezők is ezt a tájtípust képviselik. Ebben az élettérben növények és állatok életközösségeivel találkozunk.

füves puszták szántófölddé alakítása, feltörése nem volt nehéz feladat. Azonban a  füves puszták eltűnésével az itt élő növények és állatok nagy része kiszorult vagy kipusztult a területről. Az élőhelyek elvesztése ellen természetvédő szervezetek küzdenek.

A Zöld Akció Egyesület előadója sokat mesélt a gyerekeknek a füves puszták, mezők állat- és növényvilágáról, védelméről. Ajándékba kaptunk egy – LEGYÉL TE IS A GYEPEK BARÁTJA! –  a térség gyepterületeinek természeti értékeit bemutató iskolai plakátot és egy zacskó mezei gyep magot, melynek segítségével mi magunk is kialakíthatunk az iskola udvarán egy félszáraz gyepvilágot.

 

Zöld Európa Tanoda

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete „Zöld Európa tanoda” címmel interaktív csoportos foglalkozásokat szervez országosan az általános iskolás tanulók számára.  A program során a diákok interaktív játékok és eszközök segítségével tanulhatnak az Európai Unió társadalmi, gazdasági és környezetvédelmi kihívásairól. A program célja, hogy a diákokat megismertesse a főbb éghajlatváltozással kapcsolatos Európai Uniós törekvésekkel.

A „Zöld Európa Tanoda” interaktív környezetvédelmi foglalkozást iskolánk 7. és 8. osztályos tanulóinak Szőke Bertalan a Prügyi Móricz Zsigmond Általános Iskola tanára tartotta.

A foglalkozás első része egy interaktív „Limonádé kvíz” volt, mely megdöbbentő és érdekes információkat rejtve vezette rá a diákokat a környezetkárosító problémákra.

A második részben egy Interaktív előadást hallottunk, melyben egy átlagos napon haladtunk végig és praktikus tanácsokat (pl. kulacs és vászontáska használata) kaptunk a környezettudatosabb mindennapok megvalósítására iskolán belül és kívül.

A gyerekek érdeklődve hallgatták az előadást. Bízunk benne, hogy a foglalkozás célba ér és hatással lesz tanulóink jövőbeli döntéseire, cselekedeteire!