HAT-KP-01-2022/1-001557
Határtalanul Pályázat hetedikeseknek
Prügyiek és taktakenéziek Erdélyben
Megvalósítás időszaka: 2023.03.27. - 2023.04.01.
Elnyert támogatási összeg: 4.192.800 Ft,
azaz Négymillió-egyszázkilencvenkettőezer-nyolcszáz Ft

Határtalanul pályázat logója


LABDARÚGÁS

MINDENKI TEHETSÉGES VALAMIBEN…

 

csak fel kell fedezni a benne szunnyadó tehetséget.  A mi gyerekeink közül sokan szeretik a különböző mozgásformákat, a sportokat, különösen népszerű a LABDARÚGÁS.

A sport megtanít becsületesen győzni, vagy emelt fővel veszíteni,

a sport tehát mindenre megtanít.„

(Ernest Hemingway)

Hol és hogyan alakult ki a labdarúgás?  Nézzünk egy rövid történelmi áttekintést e kedvelt sportágról!

Az európai labdarúgás kialakulását számos kultúra magáénak vallja. Elég csak a görögöknél ismert spahairára, vagy a latinok által kedvelt harpastumra gondolni. Az azonban teljesen nyilvánvaló, hogy az első labdarúgó szövetség Angliában alakult meg Football Association (FA) néven 1863-ban.

Korabeli feljegyzések szerint 1893-ban a Budai Főgimnáziumban már Szafka Manó tornatanár vezetésével – aki Londonból hozott futball-labdát – megkezdte e labdajáték gyakorlását tanítványival. A dolog szépséghibája csupán az volt, hogy a szabálykönyvet rosszul fordították le, és kézzel terelgették a labdát. Később természetesen orvosolták a problémát, egyre nagyobb nézőközönséget vonzva.

Községünkben 1993-ban alakult meg a labdarúgó szakosztály. Minden focicsapatnak fontos a megfelelő minőségű és képzettségű utánpótlás nevelés. A Taktakenézi Petőfi Sándor Általános Iskolában heti két alkalommal vesznek részt a gyerekek labdarúgó edzéseken. Az alsós és felsős tanulók rendkívül nagy számban látogatják ezeket a foglalkozásokat, az állandó összlétszám 50 fő körül mozog.

„Nem a győzelem a fontos, hanem a jellem fejlesztése és a gyakorlatok tökéletesítése.”

(Funakosi Gicsin)

 

TEHETSÉGGONDOZÓ LABDARÚGÓ ÉS TEQBALL KUPA

Iskolánk tanulói 2023. október 4-én örömmel vettek részt a Szerencsi Tankerületi Központ által szervezett Tehetséggondozó labdarúgó és teqball kupán, mely Megyaszón került megrendezésre. A tornán 13 csapat mérte össze tudását és ügyességét. A gyerekeknek a nap folyamán lehetőségük nyílt találkozni az egykori többszörös válogatott labdarúgóval, Vincze Ottóval is.

BOZSIK-PROGRAM

Tokajban és Taktaharkányban kerültek megrendezésre a Bozsik Intézményi Program keretein belül a II. és III. korcsoportos tanulók őszi fesztiváljai, melyeken a mi kis labdarúgóink is képviseltették magukat.

A program célja minél fiatalabb korban megtalálni a tehetségeket, továbbá a labdarúgás népszerűségének fenntartása, a foci szeretetének erősítése és a Fair Play szellemiség és magatartásforma érvényre juttatása.

A fesztiválon a mérkőzések több pályán és több formában zajlottak. Iskolánk tanulói most is bizonyították tehetségüket, ügyességüket.

DIÁKOLIMPIA

ELŐKÉSZÜLETI MECCS

Iskolánk IV. korcsoportos focistái Tiszalúcon vettek részt egy jó hangulatú kispályás labdarúgó tornán. A gyerekeknek itt lehetőségük nyílt arra, hogy a mérkőzések során számot adjanak technikai és taktikai tudásukról. A focistáink most is bizonyították tehetségüket, a szoros mezőnyben sikerült megszerezniük az első helyet.

FUTSAL

A futsal egy kispályás labdajáték, amely a világ minden táján és Európa nagy részén is nagy népszerűségnek örvend. A futsalt egy futball-pályánál kisebb, keményborítású pályán játszák, főként zárt térben. A futsal tulajdonképpen a teremlabdarúgás hivatalos UEFA és FIFA változata. Két csapat játssza, mindkét csapatban 4 mezőnyjátékos és egy kapus van. A játékot az teszi érdekessé, hogy sokkal több benne a folyamatos mozgás, cselezés és lövés, ezért nagyfokú ügyességet és koncentrációt igényel. Négyes méretű labdával játsszák, amely kisebb, mint a hagyományos labdarúgó labda.

Intézményünk IV. korcsoportos focistái Mádon, a Diákolimpia Futsal kategóriában megrendezett labdarúgó tornán képviselték iskolánkat és mérték össze ügyességüket, erőnlétüket, állóképességüket, gyorsaságukat, taktikai és technikai tudásukat a jelenlévő iskolák csapataival. Tehetséges labdarúgóinknak sikerült megszerezniük az ezüstérmet.

A focicsapat tagjai:

Budai Brájen 7. oszt.

Farkas Dominik 7. oszt.

Kiss Rikárdó Junior 8. oszt.

Lakatos Norbert 8. oszt.

Lakatos Rikárdó 6. oszt.

Ruszó Béla Renátó 7. oszt.

Tóth Joel Izsák 6. oszt.

Vadász Adrián Ronáldó 8. oszt.

Gratulálunk a szép eredményhez a focicsapatnak és edzőjüknek, Halász Tamásnak!