HAT-KP-01-2022/1-001557
Határtalanul Pályázat hetedikeseknek
Prügyiek és taktakenéziek Erdélyben
Megvalósítás időszaka: 2023.03.27. - 2023.04.01.
Elnyert támogatási összeg: 4.192.800 Ft,
azaz Négymillió-egyszázkilencvenkettőezer-nyolcszáz Ft

Határtalanul pályázat logója


KÖRNYEZETTUDATOSAN AZ ERZSÉBET-TÁBORBAN IS

A tábor 3. napjának tematikája a környezettudatosság, természeti értékeink és környezetszépítés volt. Reggel az iskola és környezetének szépítésével kezdtünk. Beszélgettünk a sziklakertről, annak készítéséről, a sziklakertbe ültethető növényekről. Kövirózsát ültettünk. Még a délelőtt folyamán a helyi adottságokhoz kötődően a Tisza bemutatására került sor. Ehhez a témához meghívtuk a felsős földrajz, ének szakos tanárnőt, ezáltal kapcsolódtunk az átmeneti programunkhoz. Ebéd után a szabad játék idejében önfeledt játék következett: foci, labdázás, tollasozás.

A délután egyik témája a környezetvédelem és fogyasztóvédelem. Beszélgettünk a szelektív hulladékgyűjtésről, a környezettudatos vásárlásról, az egészséges életmódról. Ezt követte egy környezetvédelmi kvízsor, melyet közösen beszéltünk meg. Majd a gyerekek által szelektíven gyűjtött hulladékból többféle ötletes alkotást készítettek. Ez a feladat nagyon tetszett a gyerekeknek.

Az uzsonna után a népi gyógymódok megismerése, hagyományápolás következett.

Végül gyógyteát készítettünk: citromfű és menta levelekből, melyet közösen el is fogyasztottunk. Mindenkinek ízlett és nagyon jól esett így együtt teázni a nap végén, s megtervezni a másnapi kirándulást a természetbe.

Másnap külső buszos kirándulás következett a Zempléni hegységbe. Kovácsvágáson a János vára kilátóhoz mentünk fel 1050 tagos fenyődeszkákból épített lépcsősoron. Eléggé elfáradtunk mire a kilátóhoz felértünk. Kárpótolt minket a panoráma ami elénk tárult, gyönyörű rálátás nyílt a hegyközi falvakra. Útközben többször megpihentünk és beszélgettünk az erdő élővilágáról.

Pálházán fagyiztunk, majd az erdei kisvasúttal Kőkapura utaztunk, mely Magyarország legrégebbi erdei vasútja. A vadregényes természeti környezet megérintett minket, a csónakázó tó partján, a sziklaszirten magasodó kastélyépület látványa pedig magával is ragadott. Megtekintettük a honfoglaló vezéreinket valamint a nagy uralkodóinkat megformázó fa szoborcsoportot.

A kirándulás a tanulóknak sok-sok élményt nyújtott, sokat tanulhattak, nagyon jó hangulatban telt. Kicsit fáradtan, de jó érzéssel térhettünk haza.