HAT-KP-01-2022/1-001557
Határtalanul Pályázat hetedikeseknek
Prügyiek és taktakenéziek Erdélyben
Megvalósítás időszaka: 2023.03.27. - 2023.04.01.
Elnyert támogatási összeg: 4.192.800 Ft,
azaz Négymillió-egyszázkilencvenkettőezer-nyolcszáz Ft

Határtalanul pályázat logója


KERESD A TEHETSÉGET!

Online szakmai konferencia a tehetségazonosításról

Bár iskolánk tanulói 95%-ban halmozottan hátrányos helyzetűek, tehetségek közöttük is vannak. Hogy felismerjük őket, ismernünk kell a tehetségazonosítás fontos lépéseit és a szükséges eszközöket. Tehetség-koordinátorunk igyekszik lépést tartani a tehetségazonosítás fejlődésével. Az online 2 napos konferencia sok új dolgot mutatott be, melyet mi is beépítünk majd a tehetséggondozó folyamatainkba.

KONFERENCIA

Az első napon „A tehetségazonosítás szerepe az iskolai tehetséggondozásban” címmel hangzott el egy előadás. Az előadó beszélt a tehetségazonosítás nehézségeiről, a csoportos – online tehetségszűrési rendszerekről, illetve az egyéni helyzetben alkalmazható papír-ceruza tesztek fejlesztéséről is. Ezt követően az „Online mérési rendszer fejlesztésének céljai, a használt mérőeszközök és a rendszer eddigi működésének tapasztalatai” címmel fejlesztő szakemberek mutatták be prezentációjukat. A szakemberek rámutattak arra, hogy a tehetség mennyire sokrétű és arra is, hogy a tehetségazonosításnak melyek a jelenlegi kihívásai. Majd az NTK online mérési rendszeréről kaptunk részletes képet. Az online konferencia második napja a „Tehetségazonosító eszközök az iskolai gyakorlatban” témakörrel foglalkozott. Először az egyéni helyzetben tehetségazonosításra alkalmazható tesztek fejlesztésével kapcsolatosan hangzott el két előadás. A szakemberek felhívták a figyelmet a meglévő tesztek problémáira (pl.: elévült sztenderdek), illetve a tesztfejlesztés fontosságára. Ezt követően egy pszichológus tartott prezentációt „Tehetségazonosító eszközök az iskolai gyakorlatban” címmel, melyben a Woodcock-Johnson IV. – kognitív képesség teszt felépítését, alkalmazást mutatta be az online térben jelenlévőknek.

MŰHELYMUNKA

A konferencia első napjának zárásaként egy kerekasztal beszélgetés virtuális részesei lehettünk, melyben a meghívott MTM iskolák képviselői a tehetségazonosítás kérdéskörében folytattak egymással szakmai beszélgetést. A második nap zárásaként az MTM iskolák képviselői osztották meg a résztvevőkkel a saját tapasztalataikat.

Tehetség-koordinátorunk az év végi szakmai konzultáción fog beszámolni a nevelőtestületnek a hasznosítható jó gyakorlatokról.