HAT-KP-01-2022/1-001557
Határtalanul Pályázat hetedikeseknek
Prügyiek és taktakenéziek Erdélyben
Megvalósítás időszaka: 2023.03.27. - 2023.04.01.
Elnyert támogatási összeg: 4.192.800 Ft,
azaz Négymillió-egyszázkilencvenkettőezer-nyolcszáz Ft

Határtalanul pályázat logója


HÚSVÉTI KÉSZÜLŐDÉS

JÉZUS KERESZTÚTJA

A keresztút az a másfél kilométeres útszakasz Jeruzsálemben, amelyen Jézus haladt a kereszttel elítélésének helyéről, keresztre feszítésének helyére, melyet Golgotának vagy Kálváriának hívunk.

A keresztút célja, hogy emlékeztessen bennünket arra az alázatos magatartásra, amelyet Jézus tanúsított azáltal, hogy félretette az istenségével kapcsolatos kiváltságokat, hogy áldozata révén elkészítse az üdvösség útját.

Jézus szenvedésének 14 stációja (állomása) a következő:

1.Pilátus halálra ítéli Jézust

2.Jézus vállára veszi a keresztet

3.Jézus először esik el a kereszt súlya alatt

4.Jézus édesanyjával találkozik

5.Cirenei Simon segít vinni Jézusnak a keresztet

6.Veronika kendőt nyújt Jézusnak

7.Jézus másodszor esik el a kereszt terhe alatt

8.Jézus vigasztalja a síró asszonyokat

9.Jézus harmadszor esik el a kereszttel

10.Jézust megfosztják ruhájától

11.Jézust a keresztre szegezik

12.Jézus meghal a kereszten

13.Jézust leveszik a keresztről (és anyja ölébe fektetik)

14.Jézust sziklasírba temetik

A keresztút történetét a harmadik és negyedik osztályos tanulók megható előadásában tekinthettük meg. Iskolánk tanulói szép versekkel és gyönyörű dalokkal tették meghitté, emlékezetessé Jézus keresztútjának történetét.

A tanulók előadását követően Halász Tamás igazgató úr megosztotta a Jézus keresztútjának megemlékezésével és a közelgő legnagyobb keresztény ünneppel, a Húsvéttal kapcsolatos gondolatait a jelenlévőkkel.

Köszönjük a szereplő gyerekeknek és felkészítőiknek, Horváth Zsolt hittanoktatónak, Battáné Tóth Krisztina és Szabóné Sallai Judit osztályfőnököknek.

 

TAVASZI KÉZMŰVESKEDÉS

Könyvtárunkban tavaszi kézműves foglalkozásokat tartottunk, melyeken asztali díszeket készítettünk, ezzel készülődtünk a közelgő ünnepre, a Húsvétra.

A húsvéti asztaldísz alapja a saját nevelésű búzafű volt. Elsőként a tojástartókból kivágott tálkákat festették be a gyerekek, melyekbe virágföldet tettek és elültették bele a búzaszemeket. A következő napokban rendszeresen locsolták és figyelték a búzaszálak fejlődését, növekedését. Dekorgumiból nyuszifejeket és tojásokat is készítettek, melyekkel kidíszítették a kikelt búzaszálakat. Az elkészült asztali díszeket minden tanuló nagy örömmel vitte haza, hiszen ez is díszíti majd otthonukat húsvétkor.

 

HÚSVÉTI TOJÁSFA

A legnagyobb keresztény ünnepünk, a Húsvét közeledtével iskolánk tanulói a Diákönkormányzat szervezésében húsvéti tojásokat készítettek különböző technikákkal. A közös munka, a közös tevékenység, kézműveskedés célja egy húsvéti tojásfa elkészítése volt.

A húsvéti tojásfa egy látványos húsvéti dekoráció, mely egyre népszerűbbé válik a tavaszi ünnepek során. A tojásfa nemcsak a húsvéti ünnepek egyik legjellegzetesebb díszítőeleme, hanem a tavasz és az újjászületés szimbóluma is.

Iskolánk diákjai ezzel a húsvéti tojásfával szeretnének kedveskedni a taktakenézi lakóknak, ezzel is szebbé, hangulatosabbá varázsolni az ünnepi készülődést és a Húsvét ünnepét.