HAT-KP-01-2022/1-001557
Határtalanul Pályázat hetedikeseknek
Prügyiek és taktakenéziek Erdélyben
Megvalósítás időszaka: 2023.03.27. - 2023.04.01.
Elnyert támogatási összeg: 4.192.800 Ft,
azaz Négymillió-egyszázkilencvenkettőezer-nyolcszáz Ft

Határtalanul pályázat logója


HIT, REMÉNY, ÖRÖM ÉS SZERETET

MEGGYÚJTOTTUK AZ ELSŐ GYERTYÁT AZ ADVENTI KOSZORÚN

„Négy hét van még karácsonyig,

S várjuk már az ünnepet,

Szép négygyertyás koszorúval

Köszöntjük az Adventet.

Három lila hirdeti, hogy

Hit, remény és szeretet,

A rózsaszín, hogy boldogság

Hassa át az ünnepet.”

TE MIT ADNÁL A JÉZUSKÁNAK?

Meggyújtottuk az adventi koszorú 2. gyertyáját is, s közben a fenti kérdésre kerestük a választ.

Akinek volt kedve és bátorsága, az elmondhatta, hogy ő mit adna a Jézuskának. Egy-egy fenyőág jelképezte az ajándékot, s így egy adventi koszorút formáztunk a Kisjézus köré.

Mert nagyon jó kapni, de ugyanolyan jó adni is! Ne felejtsük el megtanítani gyermekeinket arra, hogy ne csak ajándékot várjanak, hanem ők is ajándékozzanak. Ajándék lehet az élmény is! Meglepni a szülőket egy énekkel, egy bögre teával, kávéval, a testvért egy közös játékkal, a barátot egy sétával! A Jézuskát egy jó tettel, imával!

AZ ÖRÖM GYERTYÁJA RÓZSASZÍNŰ

A katolikus népi vallásosságban az adventi időszak és az adventi gyertyák színe általában lila, kivéve egyet, amelyik rózsaszín. Ugyanis az advent nemcsak a várakozás, hanem a bűnbánat időszaka is, amit a katolikus liturgiában lila színnel jelölnek. A gyertyagyújtás sorrendjében a harmadik gyertya színe – amit a mai napon meggyújtottunk – rózsaszínű, annak jelképeként, hogy a bűnbánatba már egy kis öröm is keveredik, ahogy egyre közeledik a karácsony.

Az öröm gyertyájának fényénél mi is kifejeztük örömünket énekkel, verssel, imával, hogy hamarosan itt van a karácsony. Addig is minden nap tegyünk valami jót, amivel valakinek örömet okozunk és ezek a kis örömszerzések bennünket is boldoggá tesznek majd.

MIT JELKÉPEZNEK AZ ADVENTI GYERTYÁK?

Minden gyertya szimbolizál valamit. Az első a hit gyertyája, Ádámot és Évát jelképezi, A második a remény gyertyája, amely a zsidó nép évezredeken át tartó várakozását szimbolizálja, hogy eljöjjön a Messiás. A harmadik, a rózsaszín gyertya az örömet szimbolizálja, annak az örömét, hogy Szűz Mária megszüli a Megváltót. A negyedik – a szeretet gyertyája – Keresztelő Szent Jánosé, aki utat készített Jézusnak az emberek szívéhez.

Meggyújtottuk az utolsó, a szeretet gyertyáját. Költözzön ez a szeretet minden ember szívébe és töltse az ünnepeket békében, egészségben és boldogságban.

Ezt kívánjuk MINDENKINEK, kik e sorokat olvassák.

SZÉP ÜNNEPEKET!