HAT-KP-01-2022/1-001557
Határtalanul Pályázat hetedikeseknek
Prügyiek és taktakenéziek Erdélyben
Megvalósítás időszaka: 2023.03.27. - 2023.04.01.
Elnyert támogatási összeg: 4.192.800 Ft,
azaz Négymillió-egyszázkilencvenkettőezer-nyolcszáz Ft

Határtalanul pályázat logója


HÁT (M)ILYENEK A MADARAK?

„Hát te igazán megérted,

mit a madarak beszélnek?

nemcsak csipegnek, pityegnek,

fütyülnek és csiripelnek?”

Az alsós osztályok vidám témanapot tartottak a Madarak és fák napján. Próbálták kutatni, keresni, hogy milyenek a madarak, mit érdemes tudni róluk?

A gerinces állatok közül a madarak élnek legnagyobb számban környezetünkben. Nagyon sok fajtájuk van. Tavasszal a kertekben, fákon megjelenő énekes madarak elbűvölnek bennünket az énekükkel. Már a puszta látványuk is örömet okoz, hiszen a hangjuk mellett általában a tollazatuk is szép színes.

Évezredek óta háziállatként is tartunk madarakat. Faluhelyen még ma is tartanak az emberek tyúkot, kacsát, libát. Így a gyerekekhez a madarak közel állnak.

Ma megtanulták, hogy a madarak a gerinces állatok közé tartoznak. Testüket belső csontos váz szilárdítja, testüket toll borítja, tüdővel lélegeznek. Négy végtagjuk közül kettő szárnnyá alakult, többségük tud repülni. Szájnyílásukat csőr határolja és meszes héjú tojásokkal szaporodnak.

Mindezek mellett verseket olvastak madarakról, közmondásokat kerestek, melyekben madarak voltak, dalokat énekeltek és játszottak. Végül kézügyességüket is kipróbálták. Papírhajtogatással színes madarakat készítettek, melyek osztálytermük lakói lettek.

Szép és hasznos nap volt ez a jeles nap iskolánkban.

HÁT ILYENEK A MADARAK!