HAT-KP-01-2022/1-001557
Határtalanul Pályázat hetedikeseknek
Prügyiek és taktakenéziek Erdélyben
Megvalósítás időszaka: 2023.03.27. - 2023.04.01.
Elnyert támogatási összeg: 4.192.800 Ft,
azaz Négymillió-egyszázkilencvenkettőezer-nyolcszáz Ft

Határtalanul pályázat logója


HAGYOMÁNYŐRZÉS

FARSANG

A februári időszakot a téli záró hónapot már megtölti a vígasság és jókedv. A farsangi időszak lényege a nevetés, és a színek. Jelentése, hogy vége a télnek, minden új életre fog kelni. De vajon honnan is ered a farsang története és milyen hagyományok kapcsolódnak hozzá?

A farsangi időszak vízkereszttől hamvazószerdáig terjed. A vízkereszt napja január 6-a, de a hamvazószerda minden évben más dátumra esik, csak az a biztos, hogy egy szerdai nap. Hamvazó szerda után indul a vallásos életben a nagyböjt időszaka, amikor is böjtölés és Jézus halálára való emlékezés miatt nem szerveznek mulatságokat. Így mindenképpen a farsangi időszakban éljük ki a hosszú tél fáradalmait.

A farsang csúcspontja hagyományosan a karnevál. Ez a farsangvasárnaptól húshagyó keddig terjedő 3 nap, ami nagy mulatságok közepette megrendezett tulajdonképpeni télbúcsúztató. Számos városban ekkor rendezik meg a híres karneválokat (pl.:riói karnevál, velencei karnevál), Magyarországon pedig a farsang legnevezetesebb eseményét, a mohácsi busójárást.

A farsang egy zajos nevetéssel teli mulatság, amelyet ősi hiedelmek, babonák hívtak életre. A középkori hiedelmek szerint a tél utolsó napjaiban, amikor a nappalok egyre rövidebbek, azt hitték, hogy a Nap elgyengül, és a gonosz szellemek ez által életre kelnek. Ezért vigadalommal, felvonulással beöltözéssel és boszorkánybábu égetéssel akarták ezeket a gonosz szellemeket elűzni.

A farsang hagyományosan a párválasztás időszaka is, hiszen közben van a Valentin nap, február 14-én. A falvakban a legények szervezték a bálokat és a lányok bokrétát adtak a kiszemelt legénynek, akik a farsang végén a kapujukra tűzték azt. A báli szezon és a táncmulatságoknak a lényege az eljegyzés volt.

 

FARSANGI MULATSÁG

„Itt van a farsang,
készül a fánk.
Hatalmas móka
vár itt ma ránk.”

/Mentovics Éva: Tél-kergető/

 

Iskolánkban 2024. február 16-án került megrendezésre az immár hagyománnyá vált Farsangi Mulatság. Az elmúlt hét már a lázas készülődés jegyében telt. A tanulók, a pedagógusok, az asszisztensek és a technikai dolgozók feldíszítették a tornatermet, pénteken pedig a székek és a padok is a helyükre kerültek. A farsang előtt nagyon sok felajánlás érkezett a szülők és a partnerek részéről, aminek köszönhetően bőséges kínálat volt a büfében.

A rendezvényt Halász Tamás igazgató úr nyitotta meg, aki beszédében köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették a farsangi esemény létrejöttét, majd Krucsai Krisztina a diákönkormányzat vezetője ismertette a részletes programot.

A hagyománynak megfelelően a Farsangi Mulatság a 8. osztályosok nyitótáncával kezdődött, akik egy szép, elegáns keringővel kápráztatták el a közönséget. A színvonalas koreográfiát, mely emeléseket, forgásokat és különleges lépéskombinációkat is tartalmazott, Máté István a Nyíregyházi T-DANCE Alapfokú Művészeti Iskola táncpedagógusa vezetésével sajátították el a tanulók.

Ezt követte a hercegi pár megkoronázása. Az idei tanévben Horváth Dorottya és Krucsai János Ferenc 8. osztályos tanulók érdemelték ki ezt a rangos elismerést, hiszen az eltelt nyolc év alatt ők voltak az osztály legjobb tanulmányi eredményű és legsikeresebb tanulói.

Az alsó tagozatos gyerekek közül sokan beöltöztek és egyénileg mutatták be kreatív, ötletes jelmezeiket. A csodálatos jelmezek a szülők munkáját dicsérik.

Majd a felsős osztályok nagyon kreatív, sokszor vicces és jól felkészült műsorai, előadásai következtek, melyeket az osztályfőnökeik irányításával sajátítottak el a tanulók: 5.osztály – Lesnyószki Lászlóné, 6.osztály – Karászi Tibor, 7.osztály – Vargáné Kozsik Judit, SNI osztály – Halászné Mitró Csilla.  A csoportos műsorok és azok koreográfiái az osztályfőnökök ötletességét, kreativitását, munkáját és a tanulók ügyességét bizonyítják.

A zsűrinek idén sem volt könnyű dolga, hiszen számtalan ötletes jelmez és produkció közül kellett kiválasztania és jutalmaznia a legjobbakat.

Gratulálunk a felkészítőknek és a szereplőknek az ötletes produkciókhoz!

A rendezvény ideje alatt a büfében farsangi fánk, szendvics, sütemény, üdítő várta a gyerekeket, vendégeket egyaránt. Az eredményhirdetést a várva várt tombolasorsolás követte. Nagy izgalmak közepette gazdára talált minden tombolatárgy, a boldog nyertesek örömmel vitték haza újdonsült nyereményeiket.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik munkájukkal, felajánlásukkal bármilyen módon hozzájárultak a farsangi rendezvényünk létrejöttéhez és köszönet minden kedves vendégünknek, hogy részvételükkel hozzájárultak az esemény sikeres lebonyolításához.