HAT-KP-01-2022/1-001557
Határtalanul Pályázat hetedikeseknek
Prügyiek és taktakenéziek Erdélyben
Megvalósítás időszaka: 2023.03.27. - 2023.04.01.
Elnyert támogatási összeg: 4.192.800 Ft,
azaz Négymillió-egyszázkilencvenkettőezer-nyolcszáz Ft

Határtalanul pályázat logója


GYÓGYNÖVÉNYNAPOK

KÖZZÉPPONTBAN A GYÖMBÉR

Iskolánkban 2023. október 16. és 19. között gyógynövénynapokat tartottunk. Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekekkel megismertessük azt, hogy a gyógynövények nemcsak illatosításra, díszítésre alkalmasak, hanem a testünket is gyógyítják. A program keretében megvalósul a tanulók egészséges életmódra nevelése, a gyógynövényeken keresztül új gyógymódok megismerése. A növények és ezen belül a gyógynövények megismertetése a gyerekekkel több szempontból is fontos, egyrészt ezáltal közelebb kerülnek a természethez, kialakul egy egészségtudatosabb szemlélet, másrészt a biztonságukat is szolgálja a mérgező növények tekintetében. A gyerekek megtanulják, hogy a gyógynövények segítenek egészségünk megőrzésében, ha betegek vagyunk.

A gyógynövénynapok középpontjában mindig egy általunk kiválasztott gyógynövény áll, az idén a GYÖMBÉR-re esett a választásunk.

A gyömbér az egyik legnagyszerűbb gyógyító hatású fűszernövény. Számos egészségügyi kutatás is bizonyítja, hogy a gyömbér különböző gyógyító hatásokat fejt ki az emberi testben, így számos betegség kezelésében is rendkívüli hatékonysággal bír. Ez a gyógynövény egy valódi vitaminbomba, tartalmaz A-, C-, E-, B-komplex vitaminokat, káliumot, magnéziumot, szilíciumot, foszfort, kálciumot, nátriumot, vasat, cinket, béta-karotint.

A gyömbér gyógyhatásai:

 • megnyugtatja a felkavarodott gyomrot
 • javítja a szív egészségét
 • hatékony lehet a rák ellen
 • segít a cukorbetegségben szenvedőknek
 • segít megelőzni a megfázást és az influenzát
 • enyhíti a gyulladást
 • csillapítja a köhögést
 • enyhíti a migrént
 • serkenti az emésztést
 • enyhíti az émelygést és a szédülést
 • erősíti az immunrendszert

Az alsó és felső tagozatos tanulók a gyógynövénynapok keretében sokféleképpen foglalkoztak a gyömbérrel: kisfilmet néztek, rajzoltak, színeztek, feladatokat oldottak meg a gyömbérrel kapcsolatosan. Osztálykeretben tablót készítettek az osztályfőnökök irányítása mellett, melyeken megjelenítették magát a gyógynövényt és annak felhasználási módjait, gyógyhatásait, előfordulási helyeit stb. Emellett a foglalkozásokon megvizsgálták, tanulmányozták, megízlelték, tapasztalatot szereztek magáról a gyógynövényről. A gyógynövénynapok zárásaként pedig minden osztály egy közös teázáson vett részt, melyet természetesen gyömbért is tartalmazott.

Tudjuk, hogy szervezetünk erősítése minden évszakban komoly feladat, de a hideg beköszöntével különösen fontos. Ezért mi már a gyógynövénynapok keretében elkezdtük védeni egészségünket és erősíteni immunrendszerünket.