HAT-KP-01-2022/1-001557
Határtalanul Pályázat hetedikeseknek
Prügyiek és taktakenéziek Erdélyben
Megvalósítás időszaka: 2023.03.27. - 2023.04.01.
Elnyert támogatási összeg: 4.192.800 Ft,
azaz Négymillió-egyszázkilencvenkettőezer-nyolcszáz Ft

Határtalanul pályázat logója


FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT

Intézményünkben 2024. április 22-26. között került megrendezésre a Fenntarthatósági témahét, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése, a környezettudatos gondolkodás fejlesztése, a környezetvédelem fontosságának megtanulása iskolai keretek között.

Idei egyik témánk a hulladék és annak kezelése volt. A témához kapcsolódóan a felsős tanulók részére előzetes feladatként „Hulladékok újrahasznosítása – újragondolása” címen egy pályázat került meghirdetésre. A diákok az iskolai rajzórákon és otthonaikban nagyon kreatív és ötletes játékokat, dísztárgyakat, használati eszközöket készítettek hulladékok felhasználásával. Ezek a tárgyak kiállításra kerültek az iskola folyosóján.

A témahét első napja egyben a Föld napja volt, melyről a DÖK iskolarádió keretén belül emlékezett meg. A nap folyamán az alsósok és a felsősök is egy-egy rövid videót néztek meg, majd megbeszéltük hogyan tudjuk óvni Földünket. 7. és 8. osztályos tanulóink megtekintették Áder János volt köztársasági elnök rendkívüli tanóráját, amely a Fenntarthatatlan fogyasztásunk és a fenntartható fejlődésről szólt.

Az alsó tagozatos gyerekek beszélgetésekkel, rajzok alkotásával, filmek megtekintésével a környezetvédelem és a fenntarthatóság témájában tudtak elmélyülni, miközben megtanulták, hogy a környezetük védelmének érdekében felelősségteljesen kell cselekedniük.

Az alsós gyerekek osztályfőnökeik kíséretében elsétáltak a falu szélére is, ahol sajnos azt tapasztalhatták, hogy vannak, akik nem figyelnek a környezetvédelemre és lerakják az otthon felgyülemlő hulladékot és szemetet a szántóföldekre és az utakra. A látvány nagyon megdöbbentette a gyerekeket, mindenki megfogadta, hogy ők ilyet nem tesznek majd és a környezetükben élőket is figyelmeztetik a helyes hulladékkezelésre.

Iskolánk idén először csatlakozott a TeSzedd – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióhoz, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési mozgalma. Felső tagozatos tanulóink közel 20 zsák illegálisan lerakott szemetet gyűjtöttek. Ezen a héten került sor a Természettudományos házi verseny lebonyolítására is.

A hét folyamán tanulóink megismerhették, hogy milyen veszélyek (globális felmelegedés, klímaváltozás, vízhiány) fenyegetik Földünket, ha nem változtatunk a szemléletmódunkon. Megtanulhatták, hogy kis odafigyeléssel (szemetelés megszüntetése, energiatakarékosság, tudatos vásárlás) ők is sokat tehetnek a Föld jövőjéért.