HAT-KP-01-2022/1-001557
Határtalanul Pályázat hetedikeseknek
Prügyiek és taktakenéziek Erdélyben
Megvalósítás időszaka: 2023.03.27. - 2023.04.01.
Elnyert támogatási összeg: 4.192.800 Ft,
azaz Négymillió-egyszázkilencvenkettőezer-nyolcszáz Ft

Határtalanul pályázat logója


AZ ÉV ÉLŐLÉNYEI

„Ha majd kivágtad az utolsó fát, megmérgezted az utolsó folyót, és kifogtad az utolsó halat, rádöbbensz, hogy a pénz nem ehető.” – (Indián mondás)

Magyarországon évről évre megválasztják az év élőlényeit. Minden évben egyre több embert tudnak mozgósítani ezek az internetes választások.

Ezeknek az online térben zajló szavazásoknak azonban nem az az elsődleges céljuk, hogy legyen egy győztes a meghirdetett kategóriában. A legfontosabb célja, hogy az adott terület élőlényeit, növényeit és természeti környezetüket mind szélesebb körben népszerűsítsék és ismertté tegyék a lakosság körében.

Mi is minden év elején közszemlére tesszük öko-faliújságunkon az év élőlényeit. Az éven már prezentáció is készült a kiválasztott fajokból és felraktuk a Facebookos csoportokba, hogy tanulók és szülők tájékoztatva legyenek felőlük. Azért tesszük ezt, mert fontosnak gondoljuk természeti környezetünk értékeinek mind szélesebb körben történő bemutatását. És tesszük azért is, hogy minél inkább felhívjuk a szülők és gyerekek figyelmét a természet szépségeire, sokféleségére, és ezek megőrzésére, védelmére.

Az éven egy játékos internetes kutatásra hívtuk az érdeklődő tanulókat. Az év élőlényeihez kapcsolódó feladatlapot töltöttek ki és bármit használhattak a megoldáshoz. A feladat nem volt nehéz, mivel igazi célunk az volt, hogy rögzüljenek az év élőlényei és sikerhez juttassuk a tanulókat.

ÚJRA PÁLYÁZUNK AZ ÖKOISKOLA CÍMRE

A verseny értékelésére egy rendhagyó ZölDÖK parlamentet hívtunk össze. Azért is tettünk így, mert tájékoztatni szerettük volna a tanulókat az Ökoiskolai pályázat ismételt benyújtásáról és az eddig végzett munka rövid értékelésére is sor került. Örömmel vették tudomásul, hogy tovább folytathatjuk a megkezdett munkát, ha sikerül a pályázat, melyben valamennyien bízunk.

Kéktúra kiadványokkal kedveskedtünk a verseny résztvevőinek és további versenyzésre biztattuk őket.