HAT-KP-01-2022/1-001557
Határtalanul Pályázat hetedikeseknek
Prügyiek és taktakenéziek Erdélyben
Megvalósítás időszaka: 2023.03.27. - 2023.04.01.
Elnyert támogatási összeg: 4.192.800 Ft,
azaz Négymillió-egyszázkilencvenkettőezer-nyolcszáz Ft

Határtalanul pályázat logója


CSODASZARVAS REPÍTETTE TANULÓINKAT A MÚLTBA

„ NEM ÚGY VAN MOST, MINT VOLT RÉGEN – AVAGY NÉPVISELETEINK VILÁGA ”

  1. június 28-július 02. között iskolánk 3-4. osztályos tanulói részt vettek az EFOP-3.3.5-19-2020-00049 „Csodaszarvas iskolai Közösségi Programok megvalósítása Szerencs és Tokaj térségben” pályázat keretében egy 1 hetes napközis táborban.

A program célja, hogy tanulóink ismerjék meg a tájegységek népi kultúráját, és erősödjön nemzeti és kulturális identitásuk. A hét során a gyerekek ebbe a világba nyerhettek betekintést, miközben a játékos és kézműves foglalkozások során maguk is elsajátíthattak olyan módszereket, technikákat, amelyeket a régiek ismertek és használtak.

Első feladatunk volt megalkotni a tábor közösségi szabályait, melyeket mindenki igyekezett betartani. Csoportfoglalkozások keretében népi viseleteket bemutató síkbábokat készítettünk, papírtányérokon és fakanálokon népi motívumokat festettünk, cifra bútorokat papírdobozból alakítottunk ki és megtanulhattuk a keresztszemes hímzés technikáját is.

A programot színesítette a Miskolci Csodamalom Bábszínház interaktív játéka illetve Trianon megemlékezéséről Kontra László tartott előadást. Emellett jutott idő a szabadtéri játékra, közös sportolásra, vízipisztolyozásra, vízibombázásra.

A napi négyszeri étkezést, a sok-sok finom gyümölcsöt, innivalót és a program eszköz- és anyagszükségletét a pályázat biztosította. A gyerekek napjai vidáman teltek és sok-sok élménnyel gazdagodtak.

MATYÓFÖLDÖN JÁRTUNK

A hét kiemelkedő programja a matyóföldi kirándulás volt. Iskolánk hagyományőrző iskola, kutatjuk, felfedezzük múltunkat, gyökereinket. Egész évben vannak hagyományőrző programjaink, de most a tábor keretében közelről is megszemlélhettük a népviseletek világát. Mezőkövesdre a Matyó Múzeumba látogattunk el, ahol élőben is láthattuk a múltat idéző tárgyakat. A múzeum gyűjteményeinek jelentős részét a viseletek, hímzések, szőttesek alkotják, de megtalálhatóak a paraszti élet eszközei, bútorai, cserépedényei is, melyeket nagy érdeklődéssel figyeltek meg tanulóink.

A múzeum után jutott idő a fagyizásra, pizzázásra és a játékra is. Élményekkel telve értünk haza a kirándulásról.