HAT-KP-01-2022/1-001557
Határtalanul Pályázat hetedikeseknek
Prügyiek és taktakenéziek Erdélyben
Megvalósítás időszaka: 2023.03.27. - 2023.04.01.
Elnyert támogatási összeg: 4.192.800 Ft,
azaz Négymillió-egyszázkilencvenkettőezer-nyolcszáz Ft

Határtalanul pályázat logója


VIGYÁZZUNK AZ ÁLLATOKRA!

Az Állatvédelmi Témahét keretében a Szerencsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának bűnügyi referense, Pálinkásné Tóth Vivien látogatott el iskolánkba, hogy felhívja alsó és felső tagozatos tanulóink figyelmét az állatvédelem fontosságára.

Az állatok védelmének mindannyiunk számára természetesnek kell lennie. Az állatok mindenhol körül vesznek minket, ezért fontos, hogy a gyerekek minél hamarabb megtanulják a velük való helyes bánásmódot. Az előadás keretein belül a tanulók először megismerkedtek az állatvédelem alapjaival: mit jelent az állatokkal való bánásmód, miről szól a felelős állattartás, mi is az az állatkínzás. Ezt követően részletesen foglalkoztak a felelős állattartás hét szabályával.

A felelős állattartás hét szabálya:

1.Felelősség

Mielőtt úgy döntenénk, hogy állatot veszünk magunkhoz, ismerjük meg igényeit, és gondoljuk át, hogy az állattartással járó kötelezettséget tudjuk-e vállalni az állat egész életén keresztül.

2.Szeretet

Csak akkor vállaljunk állatot, ha azt szívesen tesszük, és szeretjük őt, hiszen az állatok is érző lények, akik örülnek és szenvednek.

3.Táplálás

A helyes táplálás és az elegendő tiszta ivóvíz is nagyon fontos, hogy az állat egészséges maradjon.

4.Mozgásigény

Az állatok mozgásigénye nagyon különböző. Tájékozódjunk előre és gondoljuk át, hogy életmódunk összeegyeztethető az állat igényeivel.

5.Egészség

Adassuk be a kötelező védőoltásokat és gondoskodjunk a féregtelenítésről is! Ha állatunk betegnek látszik, azonnal vigyük állatorvoshoz.

6.Utódok

Ha kedvencünknek kicsinyei születnek, felelősek vagyunk értük is, gondoskodjunk megfelelő elhelyezésükről! Ha ezt a felelősséget nem vállaljuk, akkor ivartalanítsuk állatunkat.

7.Környezet

A felelős állattartó tekintettel van másokra is, és ügyel arra, hogy környezetét ne zavarja, velük jó kapcsolatban legyen.

Az előadó az állatvédelem témája mellett felhívta a tanulók figyelmét a 112-es segélyhívó helyes használatára. A gyerekek megtanulták, hogy mikor, mit tehetnek baj esetén, milyen esetekben hívják és mikor ne hívják a 112-őt. Vészhelyzetek nem gyakran történnek, de ha igen fontos, hogy gyorsan érkezzen a segítség.