HAT-KP-01-2022/1-001557
Határtalanul Pályázat hetedikeseknek
Prügyiek és taktakenéziek Erdélyben
Megvalósítás időszaka: 2023.03.27. - 2023.04.01.
Elnyert támogatási összeg: 4.192.800 Ft,
azaz Négymillió-egyszázkilencvenkettőezer-nyolcszáz Ft

Határtalanul pályázat logója


TOLERANCIA NAPJA – EGYMÁSRA HANGOLVA

„Mindannyian ugyanannak az emberi családnak vagyunk a tagjai, közös a sorsunk, s ezért mindenkinek egyaránt felelőssége a másik iránti tisztelet, a másik elfogadása az egymás közötti különbségekkel együtt” – mondta ezt Ferenc pápa a béke világnapján.

Mindannyiunkra jellemző, hogy egyéni módon szemléljük és értelmezzük a világot, s sokszor nem értjük, hogy a másik ember miért nem ugyanolyannak látja, mint mi. De ez így van rendjén, nem is ez a baj. Sokkal nagyobb probléma az, hogy nem is akarjuk megérteni egymást. Nagyon könnyű másokról ítéletet mondani, de nagyon nehéz mások véleményét, gondolkodását, cselekedetét elfogadni, ha az más, mint a miénk. Minden ember teljes jogú tagja a társadalomnak, akkor is, ha különbözik a többségtől. A másság fogalmi kategóriájába ugyanúgy beletartozik a nemzeti és etnikai hovatartozás következtében fellépő másság, a szociokulturális háttér következtében megmutatkozó másság, mint a tehetség vagy éppen a sajátos nevelési igényből adódó másság.

Az iskolánk egyik célja az, hogy tanulóinkból nyitott, empatikus, önálló gondolkozású, toleráns személyiségek legyenek, akik jól kezelik az élet adta helyzeteket, elfogadják a másságot, tisztelik a másik embert származásától függetlenül. Ehhez szükség van az iskolákban olyan személyiségfejlesztő programokra, melyek segítségével gyermekeink megtanulják a másság problémájának kezelését és elfogadását. Ezt szolgálta A TOLERANCIA NAPJA, melynek célja volt, hogy az iskolánkban tanuló diákok saját és egymás kultúráját jobban megismerjék EGYMÁSRA HANGOLVA.