HAT-KP-01-2022/1-001557
Határtalanul Pályázat hetedikeseknek
Prügyiek és taktakenéziek Erdélyben
Megvalósítás időszaka: 2023.03.27. - 2023.04.01.
Elnyert támogatási összeg: 4.192.800 Ft,
azaz Négymillió-egyszázkilencvenkettőezer-nyolcszáz Ft

Határtalanul pályázat logója


TAVASZI PEDAGÓGIAI NAPOK

Az Oktatási Hivatal Miskolci Pedagógiai Oktatási Központja szervezésében

A Tavaszi Pedagógiai Napok az éven digitális formában valósultak meg. 3 napon – május 13., 18-19. – keresztül zajlottak a szakmai előadások, melyek között szinte minden érdeklődő találhatott számára érdekes előadást.

Az első napon a PLENÁRIS PROGRAM zajlott. Az Oktatási Hivatal és EMMI előadásait hallgatta meg iskolánk vezetője, hogy tovább tudja adni az ott hallottakat a nevelőtestületnek. A következő témákban voltak számunkra hasznos ismeretek:

 • A tanulást támogató tartalom és tankönyvfejlesztés eredményei, a digitális taneszközök fejlesztésének és alkalmazásának lehetőségei.
 • Multimédiás tananyagtartalmak bemutatása
 • A Nemzeti Köznevelési Portál részletes használatának megismerése

A 2. napon szakmai előadások és a vezető szaktanácsadók bemutatkozása történt. A szakmai előadások a következő területeket ölelték fel és elsősorban az intézményvezetőknek nyújtottak segítséget:

 • A Pedagógiai Program tartalmi elemei, különös tekintettel a tantárgyi értékelésre
 • A tantárgyi értékelés újszerű lehetőségei
 • A FIT elemző szoftver lehetőségei, használata
 • Hogyan értünk el kimutatható eredményt, fejlődést az OKM eredmények tekintetében?
 • Az ENABLE Anti-bullying Program bemutatása és hazai lehetőségei

Az ENABLE Anti-bullying Program bemutatása iskolánk érdeklődését is felkeltette. Az iskolai előítéletesség, zaklatás és erőszak ellen a leghatásosabbak azok az iskolai programok, amelyekben nem a büntetésnek, hanem a békéltetésnek van központi szerepe. Bár ez a program inkább a középiskolásokat célozza meg, hasonló program iskolánk felső tagozatán is célszerű lenne!

A nap második felében bemutatkoztak az alábbi vezető szaktanácsadók:

 • Óvodapedagógusi
 • Tanító és gyógypedagógiai
 • Humán
 • Reál
 • Intézményfejlesztés, pedagógiai értékelés
 • Intézmény támogató

A 3. napon a bázisintézmények jógyakorlatainak bemutatására és szakmai előadásokra jelentkezhettek az érdeklődő pedagógusok. Iskolánkból a következő témákra regisztráltunk:

Szövegfeldolgozási lehetőségek módszertanának bővítése az alsó tagozaton
Mivel tanulóinknál nagy problémát okoz a szövegértés, szövegalkotás, OKM eredményeink javítása érdekében jelentkeztünk az előadásra. Nagyon alaposan és áttekinthetően vázolta fel az előadó a szövegfeldolgozást segítő feladattípusokat. Jó példákat láthattunk a figyelem megosztás, hallás utáni szövegértés fejlesztésére, a szövegértési gyakorlatokra.

Környezeti nevelés – „Egy ökosuli mindennapjai” online program a putnoki Gomba Levente Gimnázium fenntarthatósági neveléshez kapcsolódó közösségi munkáját mutatta be. Mivel iskolánk is ökoiskola, így szívesen hallunk és szorgalmasan gyűjtjük a jó ötleteket, ezért jelentkezett az Öko-munkacsoport vezetője erre a képzésre. Sok olyan programot mutattak be, melyek nálunk is működnek, így arról győződtünk meg, hogy jól csináljuk!

Quizziz lesson – Másodikos gyerekek magyar nyelvtan óráján ismerkedhettünk meg a program lényegével. A Quizizz egy egyszerűen kezelhető program, melynek használatával akár a tanulók is tudnak kvízeket készíteni. Előnye, hogy egy-egy kvíz lejátszásakor a tanulók akár eltérő sorrendben is láthatják a kérdéseket, a kivetítőn pedig nyomon követhető az előrehaladásuk. Egy-egy játék végén a program azonnali összegzést készít, amely automatikusan megjelenik. Nagyon jó program, viszont a használata előfizetéshez kötött.