HAT-KP-01-2022/1-001557
Határtalanul Pályázat hetedikeseknek
Prügyiek és taktakenéziek Erdélyben
Megvalósítás időszaka: 2023.03.27. - 2023.04.01.
Elnyert támogatási összeg: 4.192.800 Ft,
azaz Négymillió-egyszázkilencvenkettőezer-nyolcszáz Ft

Határtalanul pályázat logója


RÉGI KARÁCSONYOK ILLATA

Minden embernek vannak emlékei gyermekkora karácsonyairól. Legtöbben azokra vágyódva gondolunk vissza. Lehet, hogy csak az idő teszi szebbé, de mindenesetre más volt, mint napjaink karácsonya. Azt gondolom, azért a karácsony továbbra is a legszebb ünnepünk, még akkor is, ha kicsit elrontottuk! A lényege a család lenne és a szeretet. Ezt olykor anyagiakkal próbáljuk kiváltani, drága ajándékokat kérünk és veszünk, holott nem ez a lényeg.

Az iskolában is igyekszünk családias hangulatot teremteni és „szeretetet cserélni”. A várakozási időt kihasználva sok szép program megvalósítására van lehetőségünk. Az adventi koszorún hétről-hétre meggyújtjuk a gyertyát. Az adventi-naptárunk bölcs és ünnepi gondolatait az osztályok együtt olvassák minden nap. Az alsósok vidám, zenés produkciókkal készülnek, melyekkel az óvodásokat és szüleiket lepik meg. A karácsonyi sorversenyen együtt nevetünk és szurkolunk a csapatoknak és az utolsó tanítási napon a csillagszórók illata mellett kívánunk egymásnak békés és boldog karácsonyt. Így van ez évről-évre.

Az éven azonban kicsit többet akartunk. Hozzuk vissza gyerekeinknek a régi karácsonyok illatát!! Hagyományőrző programunk keretében Betlehemest tanultak az 5. osztályosok. Régi népszokás volt, már teljesen kihalt a falvakban is. A Betlehemi-játékot bemutatták az iskola tanulóinak és a szülőknek is. Elhatároztuk, hogy kézműves napunkon olyan díszeket készítünk az iskolai fára, amilyenek régen díszítették a karácsonyfákat. Nem rakunk boát és üveggömböt, hanem természetes és ehető dolgokat használunk. Legyenek a fán mézeskalács díszek, habcsókok, földi mogyoróból, tobozból és dióból készült figurák, papír girlandok és angyalkák, alma és narancs karikák!

Még tovább álmodtuk a régi karácsonyok hangulatát! Legyen saját készítésű szaloncukor a fán!

Íme a recept:

FONDANT SZALONCUKOR

Hozzávalók:
50 dkg cukor
10 evőkanál víz
kakaó vagy csokoládé
vaj

Elkészítés: Egy edénybe öntjük a fél kiló fehér vagy barna cukrot, hozzáteszünk 10 evőkanál vizet. Folyamatosan kevergetve forrástól 8 percig főzzük. A hatodik percben egy kanál masszát tányérra teszünk és eldörzsöljük. Ha sűrűsödik és keményedik, a cukor elkészült. Levesszük a tűzről és ízesítjük. Az ízesítés történhet 10 deka csoki és 5 deka vaj vízgőz fölött összeolvasztott keverékével, 10 deka kókuszreszelékkel vagy fahéjjal, dióval, darált mazsolával, datolyával, pisztáciával.
Az elkészült masszát nedves kézzel rúddá sodorjuk. Ha lehet, porcelántálat vagy műanyag vágódeszkát használjunk. Mielőtt teljesen kihűl, tetszés szerinti darabokra vágjuk. Olvasztott csokoládéval bevonjuk, és a teljes kihűlés után színes papírba csomagoljuk. Fogunkat összeszorítva megpróbálunk kitartani karácsonyig!

Igazán szép volt így a karácsonyi készülődés. Múlnak a gyermekévek, s ma már mi vagyunk azok a felnőttek, akik megteremtik a Karácsony hangulatát! Tovább kell adnunk azt a stafétát, melyet szüleinktől örököltünk és gyermekeink lehet, hogy csak akkor fogják megérteni, ha majd ők is keresni fogják saját gyermekkoruk karácsonyi illatát.