HAT-KP-01-2022/1-001557
Határtalanul Pályázat hetedikeseknek
Prügyiek és taktakenéziek Erdélyben
Megvalósítás időszaka: 2023.03.27. - 2023.04.01.
Elnyert támogatási összeg: 4.192.800 Ft,
azaz Négymillió-egyszázkilencvenkettőezer-nyolcszáz Ft

Határtalanul pályázat logója


NÉPRAJZI MÚZEUM ÉS ORSZÁGHÁZA

A Néprajzi Múzeum Budapesten, az Országház épületével szemben található. A múzeum állandó kiállítása „A magyar nép hagyományos kultúrája” címmel a népi kultúrát mutatja be a magyar parasztság hétköznapjainak és ünnepeinek tárgyi emlékein keresztül.

Iskolánk, Tudorka tehetséggondozó szakkörének tagjai az éven a népi hagyományokat kutatták és elevenítették fel, ezért az éves munka zárásaként ellátogattak a Néprajzi Múzeumba, ahol sok olyan tárgyi emléket láthattak, melyek már ismeretlenek a mai kor gyermekeinek.

Délután az Országház látogatására volt időpontunk. Maga az épület 268 m hosszú, 123 m széles és 96 m magas, alapterülete 17 745 négyzetméter. Központi eleme a kupola, amelynek két oldalán emelkedik a képviselőház, mai nevén az Országgyűlés ülésterme. Az épületnek 27 kapuja van, belül 29 lépcsőház és 13 személy- és teherlift szolgálja a közlekedést és a szállítást. Az Országház elrendezése teljesen szimmetrikus, az épület ugyanis kétkamarás országgyűlés számára készült 1896-ban. A két ülésterem tükörképe egymásnak. A parlamenti ülésekre ma az alsóházi termet használják, a felsőházi terem látogatható turisták számára. Mi is ezt nézhettük meg.

Az Országházban van kiállítva a Szent Korona és a többi koronázási jelvény, a koronázási palást kivételével. Felemelő élmény volt a gyerekeknek, hogy ezeket a híres történelmi ereklyéket közelről láthatták.