HAT-KP-01-2022/1-001557
Határtalanul Pályázat hetedikeseknek
Prügyiek és taktakenéziek Erdélyben
Megvalósítás időszaka: 2023.03.27. - 2023.04.01.
Elnyert támogatási összeg: 4.192.800 Ft,
azaz Négymillió-egyszázkilencvenkettőezer-nyolcszáz Ft

Határtalanul pályázat logója


KIRÁNDULÁS A TERMÉSZET NAGY TITKAIHOZ

A helyi Önkormányzat Magyar Falú Programjában lehetőséget kaptunk, hogy a felsős tanulóinkkal látogatást tegyünk Poroszlóra, a Tisza-tavi Ökocentrumba. Nagy lelkesedéssel készültünk a kirándulásra és a kiránduláshoz kapcsolódó projektre.

A buszon történő utazást kihasználva sok érdekes információt osztottunk meg a tanulókkal.

Az Ökocentrum akváriumszintjére éppen a vidra etetésére értünk. Míg gondozója a kis vidrát etette, egy idegenvezető sok érdekes dolgot mondott el a vidrákról.

A csoport osztályokra bontva folytatta a 4 szintes épület felfedezését. A Tisza élővilága tárult elénk. A hatalmas akváriumban körülúszkáltak bennünket az édesvízi halak. Az emeleten a hüllőket és a kétéltűeket csodálhattuk meg, de a makrovilág apró csodáit is megláthattuk. A parkban vízimadarakkal találkozhattunk, szarvasok őzek, juhok köszöngettek felénk.

Névadónk – Petőfi Sándor – is járt Poroszlón egy Tiszai árvíz idején. Az erről készült tablót minden osztály elolvasta, mivel a Petőfi-napok egyik feladata ehhez kapcsolódik majd.

A főépületben kerül kialakításra az 50 férőhelyes 3 dimenziós vetítőterem. A 3D-s vetítésen olyan csend volt, hogy egy légy zümmögését is meghallottuk volna. A film bemutatta a Tisza-tó életét, keletkezésének történetét és gazdag élővilágát.

Sok tudásra és élményre tettünk szert a mai projektnapon.

Hazafelé egy McDonald’s-ban uzsonnáztunk. Tudjuk, hogy ez nem az egészséges életmódra nevelés színtere, de a mi tanulóink közül sokan csak ilyenkor jutnak el ide. Örültek a meghívásnak. A menühöz járó ajándék éppen egy tojásból kikelő dínó volt, így legalább az ajándék kapcsolódott a mai napunkhoz – a természet nagy titkaihoz.

http://www.tiszataviokocentrum.hu/vt/ttoc_vt/