HAT-KP-01-2022/1-001557
Határtalanul Pályázat hetedikeseknek
Prügyiek és taktakenéziek Erdélyben
Megvalósítás időszaka: 2023.03.27. - 2023.04.01.
Elnyert támogatási összeg: 4.192.800 Ft,
azaz Négymillió-egyszázkilencvenkettőezer-nyolcszáz Ft

Határtalanul pályázat logója


HÚSVÉTRA KÉSZÜLÜNK

KÉZMŰVES HITTANÓRÁK

 

A húsvétot hamvazószerdától nagyszombatig tartó negyvennapos böjt készíti elő, az utolsó, virágvasárnappal kezdődő nagyböjti hét pedig a nagyhét, mely hétfőn megkezdődött. Az iskolában ekkor vannak a hittanórák, így mi is elkezdtük az ünnepre való készülődést, hangolódást.

A hittanórák rendhagyó módon – húsvéti kézműveskedéssel – zajlottak. Gipszfigurákat festettek a gyerekek vagy piros tojást, de készült vesszőből font ajtódísz és nyuszis ceruzatartó is.

Az alapanyagokat a katolikus egyház és a könyvtár biztosította, az elkészült dolgokat a gyerekek hazavihették.

Köszönjük!

 

 

 

HÚSVÉT

KERESZTÉNY HAGYOMÁNYOK

 

Mivel tanulóink a hittanórák keretében megismerik a húsvéti keresztény hagyományokat, hétfő délelőtt az egyik hittanóra keretében Horváth Zsolt katolikus hitoktató segítségével felidéztük ezeket.

A keresztény egyházak tanítása szerint húsvét Jézus Krisztus feltámadásának és vele az emberiség megváltásának ünnepe. Jézust a zsidó húsvét előtt ítélte halálra Poncius Pilátus, nagypénteken keresztre feszítették, és vasárnap hajnalban, föltámadván a halálból, megmutatkozott tanítványainak.

 

A húsvéti szent három napon, azaz nagycsütörtökön, nagypénteken és nagyszombaton emlékezik meg a kereszténység Jézus Krisztus kínszenvedéséről, kereszthaláláról és feltámadásáról.

 

  • A nagycsütörtök Krisztus utolsó vacsoráját, elfogatását és szenvedéseinek kezdetét idézi.
  • Nagypéntek Jézus kereszthalálának emléknapja, a legszigorúbb böjt és gyász ideje.
  • Nagyszombat húsvét ünnepének előnapja, amikor Krisztus holtteste a sziklába vájt sírban feküdt, de harmadnapra, azaz húsvétvasárnap hajnalára feltámadt.

 

Nagypénteken szokásos a keresztútjárás, melynek során emlékezetbe idézik Jézus szenvedésének egyes állomásait. A keresztút az a kb. 1,5 km-es útvonal, melyen a keresztény hagyomány szerint Jézus a kereszttel a felment a Golgotára. A keresztútnak 14 állomása van.

Mi is elkészítettük a stációkat laminált lapok segítségével és gondolatban végigjártuk a keresztutat Zsolti bácsi és a hittanos gyerekek közreműködésével.

 

 

HÚSVÉTI NÉPHAGYOMÁNYOK

 

Iskolánk hagyományőrző iskola, a néphagyományokat igyekszünk megismerni és megőrizni.

Így történik ez Húsvét alkalmából is. A hagyományokat megbeszéljük és az éven verseny formájában számot adnak ismereteikről a gyerekek.

A Húsvéthoz nagyon sok néphagyomány kötődik. Mi most kettőt emelünk ki ezek közül.

 

HÚSVÉTI TOJÁSOK

Húsvétkor a  családok sonkából és tojásból álló húsvéti ételt fogyasztanak. Az egészben főtt tojás a családi összetartást is jelképezi. A magyar néphagyomány szerint a családtagoknak együtt kell elfogyasztaniuk a tojásokat, hogy ha valamikor eltávolodnának az életben, mindig jusson eszükbe, hogy kivel fogyasztották el a húsvéti ételeket, és mindig hazataláljanak.

 

LOCSOLKÓDÁS

Húsvéthétfőhöz fűződő népszokás a locsolkodás és  a festett tojás ajándékozása. A locsolkodás alapja a víz tisztító erejébe vetett hit. A tojásból kikelő kiscsibe, kiskacsa a népi hiedelem szerint az életet, a piros szín Jézus kiontott vérét jelképezi.

A locsolkodó vers és a kölnivel locsolkodás később terjedt el, ahogy az ajándékot hozó húsvéti nyúl története  is. A nyúl szintén a termékenység és az élet megújulásának jelképe.

 

Ezt a hagyományt mutatták be a 2. osztályosok. A fiúk locsolóverseket mondtak és meglocsolták a kislányokat, akik piros tojással ajándékozták meg őket.