HAT-KP-01-2022/1-001557
Határtalanul Pályázat hetedikeseknek
Prügyiek és taktakenéziek Erdélyben
Megvalósítás időszaka: 2023.03.27. - 2023.04.01.
Elnyert támogatási összeg: 4.192.800 Ft,
azaz Négymillió-egyszázkilencvenkettőezer-nyolcszáz Ft

Határtalanul pályázat logója


EURÓPA-NAP az európai béke és egység ünnepe

Május 9. – Európa-nap

Európa szerte fontos dátum a naptárban május 9. A minden évben megrendezett Európa-nap az európai béke és egység ünnepe. Ezen a napon az országban izgalmas programokat és az Európa Unióval kapcsolatos rendezvényeket szerveznek azért, hogy a kicsik és a nagyok is jobban megértsék ennek a nemzeteket összefogó szervezetnek a működését.

Iskolánkban január 31-én lett vége annak az EFOP 3.1.8.17-2017 pályázatnak, melynek egyik célja volt, hogy tanulóink jobban megismerjék az Európa Unió létrejöttét, szerepét, tevékenységét. A Diákönkormányzat munkatervében minden éven szerepel az e napról való megemlékezés. Az éven csak on-line tudunk megemlékezni, de bízunk abban, hogy az európai béke és egység ünnepe ezekben a nehéz napokban is felhívja az emberek figyelmét erre a két fontos dologra –

BÉKE és EGYSÉG.

Kosztolányi Dezső: Európa

/részlet/

Ó ősi világrész,
te régi, te rücskös, te szent, te magasztos,
lelkek nevelője, illatokat és ízt
szűrő, csodatévő, nagyhomlokú, könyves,
vén Európa.

Ha mostoha is vagy, viaskodom érted
és verlek a számmal és csókkal igézlek
és szókkal igázlak, hogy végre szeress meg.

Miért éppen ez a nap lett az Európa-nap dátuma?

1950-ben ezen a napon jelentette be Párizsban Robert Schuman francia külügyminiszter és Jean Monnet közgazdász a Schuman-tervként ismertté vált javaslatukat, és megalakult az Európai Unió alapját képező Európai Acél- és Szénközösség.

Az alapító tagállamok a következők voltak: Franciaország, az NSZK, Olaszország, Belgium, Luxemburg és Hollandia. Az eredeti hat tagállam tovább mélyítette gazdasági kapcsolatait és 1957-ben aláírták a római szerződést, amelynek értelmében 1958-tól megalakult az Európai Gazdasági Közösség.

A hat alapító államhoz később további hat ország csatlakozott. Az első bővítésre 1973-ban került sor, amikor az Egyesült Királyság, Írország és Dánia csatlakozott. 1981-ben Görögország, 1986-ban Spanyolország és Portugália csatlakozott. A német újraegyesítés után a korábbi Kelet-Németország területe is a szervezet része lett.

1993-tól megalakult az Európai Unió, amely kereskedelmi, utazási és szállítmányozási szabadságot adott a tagállamoknak, és elvezetett a közös valuta bevezetéséig. 1995-ben Ausztria, Svédország és Finnország csatlakozott az újonnan létrehozott unióhoz.

  1. május 1-jén került sor az EU történetének eddigi legnagyobb bővítésére, amikor Ciprus, Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Szlovákia és Szlovénia belépett az unióba, amelynek így 25 tagállama lett.

Az EU jelenleg 27 tagállamból áll. Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én kilépett az Európai Unióból.

Schuman-nyilatkozat

https://multimedia.europarl.europa.eu/hu/schuman-declaration_B001-0100_ev