HAT-KP-01-2022/1-001557
Határtalanul Pályázat hetedikeseknek
Prügyiek és taktakenéziek Erdélyben
Megvalósítás időszaka: 2023.03.27. - 2023.04.01.
Elnyert támogatási összeg: 4.192.800 Ft,
azaz Négymillió-egyszázkilencvenkettőezer-nyolcszáz Ft

Határtalanul pályázat logója


AZ OLVASÁS ÖRÖME Könyvtári verseny

Mikor kezembe veszem a könyvet,
belőle múlt és jövő köszönget,
megszűnik a külvilág számomra,
a könyv az előadás páholya.

Mennyi tudás, és mennyi bölcsesség,
sorok közt érzelem, őszinteség,
varázslatos tájakon járhatok,
égig érő csúcsokat mászhatok.

Szegényebb lennék a könyvek nélkül,
olvasásnál a lélek elmélyül,
öröm, mikor a kezembe veszem,
bánat oson tova lábujjhegyen.

Digitális világunkban kezdünk leszokni a versek, novellák, regények olvasásáról. Gyorsan átolvassuk a közösségi oldalak híreit, az időjárás-jelentést és az aktuális napi hírekből szemezgetünk, de kevesen vesznek a kezükbe könyvet olvasni. Pedig a digitális világban is ott vannak a versek, regények, csak e-könyvek formájában!

Mutassunk példát gyermekeinknek! Olvassunk és őket is erre biztassuk! Egy jó könyv csodákra képes. Tanítja, neveli gyermekeinket, fejleszti a szókincsüket. Ha nem látják a jó példát, nehezebben fognak rászokni az olvasásra!

Az olvasásra nevelés az iskolának is célja. Az iskolai könyvtár minden nap várja az olvasni szerető gyerekeket és még versenyt is hirdet számukra.

Erre a versenyre negyedikes és ötödikes tanulók jelentkezhettek, és előzetesen Hans Andersen: A rendíthetetlen ólomkatona című művét kellett elolvasniuk.

A feladatok változatosak voltak: szereplők és helyszínek felsorolása, események időrendbe állítása, a történetre megadott állítások közül az igazak kiválasztása, vázlatírás kivetített képek segítségével és a népmese, műmese jellemzőinek szétválogatása.

A tanulók a mese szövegét használhatták a feladatok megoldásánál is.

A versenyző gyerekek jól érezték magukat, hasznosan töltötték idejüket és reméljük, hogy sikerül őket olvasó felnőttekké nevelni!