TŰZZÖN MINDENKI KOKÁRDÁT!

Ezen a napon az 1848/49-es magyar szabadságharc kezdetét ünnepeljük. Március 15-e az évek folyamán jelképpé vált, nemzetünk szabadságszeretetét, szabadság utáni vágyát fejezi ki. Március 15-én minden megemlékező kokárdát  tűz a ruhájára. A kokárda a francia forradalom „találmánya”,  magyarországi megjelenése Petőfi és felesége, Szendrey Júlia  nevéhez kötődik. A hagyomány szerint a forradalom kezdetének estéjén a pesti radikális ifjúság vezérei, Szendrey Júliától illetve Laborfalvi Rózától kapták az első kokárdákat, amelyeket a kabát hajtókáján vagy a mellrészén, a szív felőli oldalon viseltek.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulóját együtt ünnepeltük az ukrajnai testvériskola hozzánk látogató diákjaival. Az ünnepre előre készültünk. Az osztálytermekbe nemzeti színű dekorációk kerültek és minden tanuló kokárdát kapott az osztályfőnökétől, melyet az ünnepségre kitűzött a szíve fölé.

 A tanulók egy nagyon fiatalos stílusban megkoreografált műsort adtak elő, mely nagy tetszést aratott a közönségnél. Igazi ünnepi hangulatban térhetett haza mindenki.

 

„És mi arra születtünk, hogy a föld sebeit begyógyítsuk,
életünkön át, életünkön át,

Arra születtünk, hogy mindig menjünk, meg ne álljunk,
induljunk tovább, induljunk tovább.

Arra születtünk, tiszta legyen még a szívünk,

s játszunk még tovább, játszunk még tovább.”

 

 

Taktakenézi Petőfi Sándor Általános Iskola
Minden jog fenntartva
Copyright