TRIANON - 100. ÉVFORDULÓ

A NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS NAPJA 

A Nemzeti Összetartozás Napja az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező, június 4-ére eső  nemzeti emléknap Magyarországon.

A Nemzeti Összetartozás Napján, június 4-én 100 másodpercre megállunk mi, magyarok. 100 évvel ezelőtt a Kis Trianonnak nevezett palotában aláírt békedekrétummal nemcsak az Osztrák–Magyar Monarchia tűnt el a térképről, hanem Magyarország területei is csökkentek. Az emlékezésnek fontos célja, hogy tudatosítsa a Kárpát-medencében élő magyarság összetartozását.

A trianoni békeszerződés az első világháborút lezáró Párizs környéki békeszerződések Magyarországra erőszakolt rendszerének részeként, a háborúban vesztes Magyar Királyság és a háborúban győztes antant szövetség hatalmai között létrejött békeszerződés, amely többek között az Osztrák-Magyar–Monarchia felbomlása miatt meghatározta Magyarország új határait.

 

Tanulóinknak az iskola Facebook oldalán küldtük a megemlékezéshez szükséges információkat és a csoportokban a felsősök kvíz játékkal tesztelhették tudásukat.

Este az iskola udvarán lévő filagóriánál gyújtottuk meg az összetartozás tüzét. A június 4-én 20 óra 20 perckor fellobbanó őrtüzek a trianoni békediktátum 100. évfordulójára és a tízéves Összetartozási emléknap évfordulójának tiszteletére gyulladtak meg.

 

Taktakenézi Petőfi Sándor Általános Iskola
Minden jog fenntartva
Copyright