TAVASZI HAGYOMÁNYOK

VILLŐZÉS

Hagyományőrző programunk újabb állomása volt a tavasz köszöntése egy igen régi hagyomány felelevenítésével, a villőzéssel. 
A villőzés jellegzetes virágvasárnapi leányszokás volt. Virágvasárnapján a lányok feldíszített, villőnek nevezett fűzfaágakkal sorra járták a házakat. A villőág/villőfa, melyet felszalagoztak, a tavasz hírnöke, körülhordozása a tavasz meghirdetése. Tanulóink felkészültek a hagyományból. A fiúk elmondták a szokás lényegét, a lányok pedig bemutatták. Osztályfőnökük a végén meg is veregette valamennyit, mondván: „Mind menjetek férjhez!”

HÚSVÉT

Tanulóink felelevenítették a húsvét bibliai történetét és népi hagyományait is. 

Húsvéthétfőhöz fűződő népszokás a locsolás és ennek jutalmául a festett tojás ajándékozása. A locsolkodás alapja a víz tisztító, termékenységvarázsló erejébe vetett hit. A tojás a népi hiedelem szerint az életet, a piros szín Jézus kiontott vérét jelképezi. A locsolkodó vers és a kölnivel való locsolkodás később terjedt el, ahogy az ajándékot hozó húsvéti nyúl képzete is. Ezt a hagyományt egy mesejelenettel mutatták be tanulóink, hogy a legkisebbek is élvezzék az előadást.

PÜNKÖSD

Pünkösd ünnepét a keresztény egyház annak emlékére tartja, hogy a húsvét utáni ötvenedik napon a Szentlélek leszállt az apostolokra.
A pünkösdi királyság hagyománya viszont a középkor óta ismert szokás. Ekkor valamilyen ügyességi versenyen , - amely lehetett tuskócipelés, karikába dobás vagy egyéb verseny - kiválasztották a pünkösdi királyt a legények közül, aki később a többieket irányíthatta és minden lakodalomba, mulatságra hivatalos volt, a kocsmákban ingyen ihatott, a fogyasztását a falu fizette ki. Ez a tisztség egy hétig, de akár egy évig is tarthatott.
A lányok körében négy leány körbevitt a faluban egy ötödiket. Ő volt a pünkösdi királyné. Megálltak az udvarokon, a pünkösdi királyné feje fölé kendőt feszítettek ki. Énekeltek és jókívánságokat ismételgettek, miközben körbejárták a királynét. Az énekek és a mondókák végén ajándékot kaptak.
Hagyományőrző programunkban az 1. osztályosok is megismertették az iskola tanulóit ezzel a régi hagyománnyal, mely nagyon hangulatos volt.

 

 

Taktakenézi Petőfi Sándor Általános Iskola
Minden jog fenntartva
Copyright