Szépíró verseny

UTAZÁS A MAGYAR KULTÚRA VILÁGÁBAN

Január 22-e a Magyar Kultúra Napja. Az éven hétvégére esett, így az iskolában előtte és utána tudtunk megemlékezni erről a jeles napról, mely annak az évfordulónak az emlékére jött létre, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban Csekén ezen a napon befejezte a Himnuszt. E jeles nap  alkalmat ad arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, továbbadjuk gyermekeinknek kulturális szellemi értékeinket.

Az évfordulóval akapcsolatos megemlékezés iskolarádión keresztül történt. Az évfordulóhoz kapcsolódott egy Szépíró verseny és a Nyerő páros műveltségi versenyünk. Mindkét versenyre szép számmal jelentkeztek a tanulók, melynek nagyon örültünk.

 

SZÉPÍRÓ VERSENY  

     

A minket körülvevő, rohamosan fejlődő digitális világ, mely számos jó tulajdonságot hordoz magában, sajnos háttérbe szorítja a kézírást. A kézírás rendkívül egyedi és személyes, akár az ujjlenyomat. Visszatükrözi a személyiségünket, lelkiállapotunkat, hangulatunkat és ezek változásait. Emellett a kézzel írás fejleszti a motorikus képességeket, a szépérzéket, a kreativitást is .  Amikor kézzel írunk, nemcsak egyszerűen leírunk valamit, hanem alkotunk is.

Napjainkban egyre gyakrabban használjuk a digitális írást, a rövidítéseket, az emojikat. Így kézírásunkra kevésbé van szükség. A verseny célja a kézzel írás népszerűsítése volt.

A verseny résztvevői 4 korcsoportban mérték össze képességeiket.

Az elbírálás során figyelembe vett értékelési szempontok a következők voltak:

  • a teljes szöveg összképe, elrendezése
  • a betűk egyenletessége
  • a szövegsorok harmóniája
  • szóközök egyenletessége
  • tévesztés, helyesírási hibák, szöveghiány

Sokan jelentkeztek a versenyre és sok szép munka született, melynek örültünk.

NYERŐ PÁROS VERSENY

Páros versenyünk témáit a magyar irodalom, történelem, képzőművészet és zene világából állítjuk össze. A feladatok játékosak és kompetenciafejlesztőek is egyben. A pároknak egymásra kell hangolódni, hogy jól menjen a közös munka, így a szociális kompetenciák is fejlődnek a verseny során.

A feladatok valóban lehetőséget adtak egy képzeletbeli utazáshoz a magyar kultúra világában a magyar kultúra napján.

 

Taktakenézi Petőfi Sándor Általános Iskola
Minden jog fenntartva
Copyright