RÉGI DOLGOK ÚJ KÖNTÖSBEN KARÁCSONYKOR

MI HISZÜNK AZ ANGYALOKBAN!

 

Nehéz évet zártunk az iskolában. Túl sok volt a rossz dolog, ami nyomot hagyott az életünkben, ezért igyekeztünk a meghitt pillanatokat felidézni és további meghittséget varázsolni az ünnepbe. Angyalkás ünnepünket az éven is megtartottuk, mely egymás megajándékozásáról szól. Egy közös kézműves délután is örömteli pillanatokat teremtett a szervezetünkben és az utolsó napon közös koccintással és Müller Péter karácsonyi üzenetével zártuk az évet:

„Igen, az élet: csoda!

És vannak angyalok! Karácsonykor főleg.

Bevásárlás után, ajándékcsomagolás után, főzés után, terítés után, zaj, zűrzavar és ricsaj után, vagy ha nincs senkid, s úgy hiszed, egyedül hagytak, állj meg egy pillanatra, és próbálj ne a kétkedő eszeddel, ne a szorongó lelkeddel, ne a hétköznapi, sötét vakszemüvegeden át, hanem a látó szíveddel nézni, azzal az ösztönös, csodalátó tekintettel, amely valaha az egyszerű bibliai pásztorokat vezette, és akkor megérzed, hogy a mennyből az angyal tényleg lejött hozzád, és azokhoz, akiket szeretsz, és azokhoz is, akiket nem szeretsz, és azt üzeni, hogy menj ki a szorongás sötétségéből, a gondból és a reménytelenségből, és éld át, legalább egyetlen este éld át, hogy bármilyen bajban vagy: nincs baj!

A fényt a sötétség nem tudja legyőzni.

Az angyalok nem engedik.

A karácsony a gyerekeké. És azoké, akik nem felejtették el, hogy az ÉLET: CSODA.

ÉLD ÁT! ÉS MOSOLYOGJ!”

 

 

 

MIT ÜZENNEK A RÉGI FALVÉDŐK?

 

Az adventi várakozásban a Művelődési Házban kiállítás nyílt meg régi hímzett falvédőkből. A népi kultúra értékeit fontosnak tartjuk átadni, Pedagógiai Programunk is tartalmazza a népi hagyományok őrzését és továbbadását. Ezeknek az értékeknek a továbbadására ez a kiállítás is  nagyon jó alkalomnak bizonyult. Fontos a saját kultúránk tiszteletének a hangsúlyozása és más kultúrák elfogadása és tisztelete. További célunk volt, hogy ezzel is  megalapozzuk a műveltséget és kibontakozhasson a tanulók személyisége. Tanulóink érdeklődéssel olvasgatták a falvédők üzeneteit. Milyen ötletes is volt a régi időkben a falvédőkön való üzenet! Mennyi munka volt egy-egy terítő elkészítésével! Ezekről beszélgettünk velük, miközben megcsodáltuk a falvédőket.

 

KARÁCSONYI ÜZENETEK

 

A régi falvédők üzenetei megihlettek bennünket is és az utolsó tanítási napon az osztályokban a gyerekek megfogalmazták karácsonyi üzeneteiket szüleiknek, barátaiknak és minden embernek. Mi nem falvédőkön üzentünk, hanem az iskolai táblákon. Osztálykeretekben ünnepeltek a gyerekek. Volt ajándékozás, játék, beszélgetés, sütemény, gyümölcslé, szaloncukor, hamburger.... és a legfontosabb, SZERETET!

Érdemes ezeket a gyerekek által leírt üzeneteket is elolvasni és megfogadni!

EZEKKEL AZ ÜZENETEKKEL KÍVÁNUNK BÉKÉS, BOLDOG ÜNNEPEKET MINDEN CSALÁDNAK, MINDEN EMBERNEK!

 

Taktakenézi Petőfi Sándor Általános Iskola
Minden jog fenntartva
Copyright