PÁLYAVÁLASZTÁS?

A JÓ DÖNTÉS SIKERES JÖVŐT REJTHET!

 

Ma – 2020.12.12. - tartottuk volna az iskolában szokásos PÁLYAORIENTÁCIÓS NAPUNKAT, de az adott körülmények nem teszik lehetővé, hogy személyesen találkozzunk, így online szerveztük meg ezt a munkanapot. Az osztályok zárt csoportjaiban már fenn vannak a feladatok. A gyerekek tájékoztatást kaptak az iskolában, hogy a mai nap milyen tevékenységeket tartogat számukra. Az osztályfőnököknek köszönhetően nagyon színes a paletta!

 

Iskolánkban pályaorientációs munkacsoport működik, melynek feladata az osztályfőnöki órák mellett a pályaválasztás segítése.

Az iskolánkban folyó pályaorientációs foglalkozásoknak is az a fő feladata, hogy tanulóink minél inkább képessé váljanak az őket érintő változások elviselésére, megértésére és megfelelő kezelésére.

Ahhoz, hogy jó döntést tudjanak tanulóink jövőjükkel kapcsolatban hozni, négy dolog szükséges:

  • Reális önismeret, különösen azoknak a tulajdonságoknak és képességeknek a feltárása, melyek a későbbi pálya betöltéséhez szükségesek.
  • A képzési lehetőségekre vonatkozó ismeretek.
  • Széleskörű ismeretek a választható szakmákról
  • A munkaerő piaci környezet ismerete, túlképzés, elhelyezkedési lehetőségek feltérképezése.

Ebben segítjük őket pályaorientációs programjainkon keresztül.

 

MAI PROGRAMOK

 

Az alsósok a szokásos kézműveskedéssel kapcsolódnak a programhoz. a feladatokat az osztályfőnököktől megkapták, de  bármilyen házi munkába be lehet vonni őket – takarítás, főzés, ruhahajtogatás – hiszen otthon erre is van lehetőség. Pihenésképpen jó szórakozás lehet a családnak gyerekkorunk régi játékát együtt játszani: „Amerikából jöttem, hosszú utat tettem, mesterségem címere: P-S!” A betűk a foglalkozás kezdő és befejező betűi, s egy ügyes mutogatással máris kitalálható a mesterség.

 

A felsősök a feltöltött kisfilmet kell, hogy megnézzék. Sok információt, web-oldalak címeit találhatják benne, mely segítséget nyújthat a nehéz döntés előtt. A 7-8. osztályosok két tesztet is kaptak a zárt csoportba, mely irányultságukat segíti megismerni érdeklődésüknek megfelelően és több középiskola bemutatkozó filmjeit is megnézhetik. Az 5-6. osztályosoknak azt kell lerajzolni, hogy jelenleg minek képzelik el magukat.

 

Kedves Szülők! Kapcsolódjanak be a mai programunkba, segítsék az alsósokat és beszélgessenek a felsősökkel, mert egy jó döntés sikeres jövőt rejthet számukra!

A tevékenységeket fotózzák le és küldjék el az osztályfőnököknek!

Az osztályfőnökök a délelőtt folyamán a csoportokban elérhetők, ha szükség van a segítségükre.

Szép napot kívánok mindenkinek!

Molnár Tiborné igazgató

 

https://www.facebook.com/taktakenez.suli/videos/1899573536863138

Taktakenézi Petőfi Sándor Általános Iskola
Minden jog fenntartva
Copyright