ÖKO-OKOS ENERGIATAKARÉKOS ISKOLA

Öko-lábnyomaink egyre nagyobbak, ezért felülvizsgáltuk, hogy iskolánk energiahatékonysága, felépítése, működése növeli vagy csökkenti ezeknek a lábnyomoknak a nagyságát.

  • Az iskola épülete, az udvar, a sportpálya és a kert megfelel a környezet és egészségvédelmi követelményeknek.
  • Az épület szigetelt, műanyag nyílászárókkal felszerelt.
  • Az osztálytermek, folyosók tágasak, világosak, energiatakarékos, a szemet nem rontó világítótestekkel felszereltek.
  • Gázkazánjainkat az éven takarékos, új kazánokra cserélte a fenntartó.
  • Az iskola épülete napelemekkel felszerelt.
  • Az udvar a szilárd burkolatú rész mellett elegendő füves, fás területtel rendelkezik, amely a természetes környezetet biztosítja és mozgási, pihenési lehetőséget ad.
  • A sportpálya és a játszóudvar megfelelő teret biztosít az egészséges életmód, a rendszeres mozgásra való igény kialakítására.
  • Gyógynövényekkel beültetett sziklakertünket folyamatosan ápoljuk, a gyógynövények megismerése, jótékony hatásának megtanulása kiemelt célunk.
  • Az iskola minden dolgozójának feladata, hogy környezettudatos magatartásával, munkájával példaértékű legyen a tanulók számára.

 

Az energia igazi kincs, mindenkinek kötelessége takarékoskodni vele!

Az iskola a második otthonunk, napunk nagy részét itt töltjük, így érdemes megvizsgálni, hogy  milyen lehetőségeink vannak a takarékosságra az iskolában. Iskolánkban mindenki - a tanárok, a technikai személyzet, a tanulók - együttesen részt vállalnak az energiatakarékosságban.  

Szerencsések vagyunk, mert olyan iskolába járunk, ahol van hőszigetelés, jól záródnak az ajtók és a hőszigetelt ablakok, korszerűsítették a fűtési rendszert és a világítást, és   napelemmel is gazdagodott az épület. Ezek mind olyan dolgok, amelyek tőlünk függetlenül szolgálják az energiatakarékosságot.  Mit tehetünk mi magunk? Lássunk néhány jó ötletet!

Szünetekben a termekben le kell kapcsolni a világítást, órák alatt a folyosókon,  hiszen ha nincs ott senki, feleslegesen fogy az energia. Télen a teremben rövid ideig, de intenzíven kell szellőztetni, mert így cserélődik ki a levegő. Ha a termekben a hőszigetelés miatt télen túl meleg van, nem az ablakokat kell kinyitni, hanem a fűtésszabályozóval kell lejjebb állítani a hőmérsékletet. Arra is figyelni kell, hogy a mosdókban a csapok el legyenek zárva.

Energia Őrök vesznek részt az energiagazdálkodási terv megvalósításában, melynek lényege, hogy energiafogyasztásunkra figyeljünk és ne nőjenek az értékek. Havonta leolvasására kerülnek a fogyasztási adatok, így nyomon követhetjük energiafogyasztásunkat. Tervezzük, hogy Ifjú Energia Őröket is bevonunk a következő évek munkájába.

 

Taktakenézi Petőfi Sándor Általános Iskola
Minden jog fenntartva
Copyright