MIKÉNT IS SZÓL A HIMNUSZ AZ EREDETI PARTITÚRA SZERINT?

Minden évben január 22-én ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját, azt a napot, amelyen közel kétszáz évvel ezelőtt, 1823-ban Kölcsey Ferenc befejezte nemzeti imádságunkat, a Himnuszt.

 

Tudod-e?

A magyarságnak a 19. századig nem volt önálló nemzeti himnusza. A 19. század elejéig hivatalos alkalmakkor Magyarországon az osztrák császári himnuszt játszották. Azonban mind a katolikusoknak, mind a reformátusoknak saját néphimnuszuk volt. A katolikusoknak a Boldogasszony Anyánk és az Ah, hol vagy, magyarok tündöklő csillaga kezdetű ének, míg a református magyarságé a Tebenned bíztunk, elejétől fogva (90. zsoltár) volt. Népszerű volt a – hatóságok által többször betiltott – úgynevezett Rákóczi-nóta is.

A magyar himnusz szövegét Kölcsey Ferenc, a reformkor nagy költője 1823-ban írta, zenéjét Erkel Ferenc zeneszerző és karmester szerezte 1844-ben. Erkel Ferenc Hymnusát keletkezése óta többen átdolgozták. Az eredeti mű tempósabb volt és különlegessége volt a - zeneszerző által a kotta külön sorában jelzett, ám korábbi hangzó anyagokban még sosem hallott - harangszó.

 

https://www.youtube.com/watch?v=Iypr_XM9q28&feature=emb_title&fbclid=IwAR2pElKGHmDZa9TAe9JOYBiuF6roHg0uG7c7Mwv1GMBzlIiFhWqaktD8UX4

 

HA MEGHALLOD A HIMNUSZT

Nemzeti ünnepeinken, jeles eseményeinken, ha győztes sportolóink a dobogó legfelső fokára állnak, az új év köszöntésekor mindig felcsendül a Himnuszunk. Olyan érzések kelnek életre ilyenkor bennünk, amit kimondottan ez a zene hív elő. Gyermekeinkben is szeretnénk kialakítani ezt az érzést, ezért ünnepeljük meg minden éven a Himnusz születése napját.

Mi az iskolarádión keresztül emlékeztünk meg erről a jeles napról. A könyvtárban előző nap egy vetélkedőn vehettek részt a gyerekek és ez a vetélkedő is kapcsolódott a költemény megszületéséhez és a magyar kultúra kincseihez.

A nap folyamán az alsósok meghallgatták a Himnuszt és megbeszélték, hogyan illik hallgatni vagy énekelni ezt a dalt.

A felsősök a Budapesti Filharmóniai Társaság A Himnusz regényes története című filmjét nézték meg, amely látványos, régi filmfelvételek és zenei elemek segítségével mutatja be a Himnusz születését. Érdemes megnézni a filmet, mert sok olyan ismeretet tartalmaz, amit nem tudunk a Himnuszról. A film a Nemzeti Köznevelési Portálon keresztül, az alábbi linkről érhető el:

https://www.nkp . hu/media/megtekint /60261518804 .

 

 

Taktakenézi Petőfi Sándor Általános Iskola
Minden jog fenntartva
Copyright