MÁRCIUSI JELES ÖKO-NAPOK

MÁRCIUS 6. Energiatakarékossági világnap

MÁRCIUS 21. Az erdők világnapja

MÁRCIUS 22. A víz világnapja

Az 1977-es, 60 nemzet által megfogalmazott Tbiliszi dokumentum szerint a környezeti nevelés célja így hangzik: „A környezeti nevelés olyan folyamat, melynek célja, hogy a világ népessége környezettudatosan gondolkodjék, figyeljen oda a környezetre és minden azzal kapcsolatos problémára. Rendelkezzen az ehhez szükséges tudással, beállítódással, képességekkel, motivációval, valamint mind egyéni, mind közösségi téren eltökélten törekedjék a jelenlegi problémák megoldására és az újabbak megelőzésére.”

Ezt a definíciót szeretnénk mi is tudatosítani tanulóink körében, ezért lettünk ÖKO-iskola és ezért figyelünk a jeles napokra.

Mi a Tisza-tavi Ökocentrumban ünnepeltünk

Újra eljuthatott tanulóink egy csoportja a  Tisza-tavi Ökocentrumba, Poroszlóra.  Jártunk itt már 2 évvel ezelőtt, de a felénk táruló állat- és növényvilág mindig csodálattal tölt el bennünket.

A főépületben testközelből ismerhettük meg hazánk őshonos állatait. A felszín alatt kapott helyet a több részből álló akváriumrendszer és láthattunk vidrákat is.

A földszinten a terráriumaiban élő kétéltűeket, egy "járható" Tisza-tó térképet és Charlie-t a sarkantyús óriásteknőst csodálhattuk meg.

Az első emelet az apró élőlények világába adott betekintést rovarbemutató dioráma és miniakváriumok segítségével.

A tetőteraszhoz vezető kis helyiségben létesített "Pedálo-Zoo" szobában kerékpárok tekerésével lehetőségünk nyílt elektromos energia termelésére.

A kinti séta során kecskéket, juhféléket, szamarakat, gólyákat és ragadozó madarakat figyelhettünk meg.

A kilátóteraszon körbe sétálva csodás látványt nyújtott a Tisza-tó. Névadónk, Petőfi Sándor szavai jutottak eszünkbe:

„Oh természet, oh dicső természet!

Mely nyelv merne versenyezni véled?

Mily nagy vagy te! mentül inkább hallgatsz,

Annál többet, annál szebbet mondasz.”

 

LÁTVÁNYSZÍNHÁZ AZOKNAK, AKIK ITTHON MARADTAK

Sajnos, a buszra nem fért fel az iskola valamennyi tanulója, de akik itthon maradtak, ők sem maradtak élmény nélkül.

Iskola-óvoda együtt nézte a "Nyuszi és a vizek ura" című mesejátékot a víz világnapja alkalmából a Szegedi Látványszínház előadásában.

Tanmeséket adnak elő, melyek fő célja az, hogy  olyan ismereteket adjanak át az  embereknek, melyekkel önmaguk lehetnek egészségük és környezetük kovácsai. A nézők élmény szerűen fogadják be az ismereteket úgy, hogy saját maguk segítenek a “főhősök” problémáinak megoldásában. Most sem történt ez másképpen! A gyerekek segítségével sikerült megoldani a problémát és Nyulit megtanították a víz tisztaságának és óvásának fontosságára. Azt is megtanulhattuk a történet végére, hogyan kellene egészségesen táplálkozni, és miért is fontos a rendszeres testmozgás, és a környezetünk védelmét hogyan érhetjük el. 

 

 

Taktakenézi Petőfi Sándor Általános Iskola
Minden jog fenntartva
Copyright