ISKOLÁBA JÁRNAK A BAGLYOK IS

Az iskolánk tuja- és fenyőfáin, nyírfáin baglyok élnek. Volt, amikor 17 madarat is megszámoltunk egy nap. Nem ritka, hogy télen az erdei fülesbaglyok beköltöznek a településekre, ahol a nappalokat csapatokban, magas fenyők vagy tuják ágai közé rejtőzve töltik.

 Miért vannak itt és mit kell tudni róluk?

Az erdei fülesbagoly a leggyakoribb magyarországi bagolyfaj napjainkban. Ennek egyik oka, hogy fészekhely-választási viselkedése rendkívül nyitott. Települési jelenlétük azért fontos, mert a baglyok elsősorban kisrágcsálókkal táplálkoznak és fiókáikat is ezekkel etetik. Így biológiai úton segítenek kordában tartani a városokban és falvakban  a sok gondot okozó egereket és patkányokat.

Mik azok a kis galacsinok a fák alatt?

Jelenlétükről elsősorban a fák alatt egyre szaporodó köpetek árulkodnak. A baglyok által felöklendezett köpetek elárulják táplálkozási szokásaikat. Ezek a kis galacsinok ugyanis az elejtett táplálékállatok számukra megemészthetetlen részeiből állnak.

Milyen érdekesség kapcsolódik a baglyokhoz?

A baglyokhoz számos hiedelem kapcsolódik. Nevezték őket a halál hírnökének is. Az ókori görögök viszont a bölcsesség jelképének tartották őket. Pallasz Athéné szent állata a bagoly volt. Elmondható róluk, hogy igen intelligens állatok. Látásuk is kitűnő. A baglyok nem tudják a szemgolyójukat forgatni, ezért ha nézésük irányát változtatni akarják, az egész fejüket elfordítják.

 

Taktakenézi Petőfi Sándor Általános Iskola
Minden jog fenntartva
Copyright