Holokauszt

SOHA TÖBBÉ!

Az ENSZ közgyűlése január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította. Az emléknap a legnagyobb második világháborús megsemmisítő tábor, az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának évfordulója.  Ezen a napon minden évben megemlékeznek az emberek a második világháború szörnyűségeiről és a 6 millió zsidó áldozatáról.

 Auschwitz - a legnagyobb német megsemmisítő tábor -  ma múzeum.  Az itt meggyilkolt áldozatok pontos száma nem ismert, de az  Auschwitzhoz tartozó kisebb táborokkal együtt a legújabb becslések 1,1–1,6 millióra teszik.

Az élet szép (La vita è bella) 1997-ben bemutatott olasz filmdráma  ezt az időszakot dolgozza fel a gyerekek számára is érthető módon. Ezt a filmet választottuk mi is, hogy tanulóink szembesüljenek a háború kegyetlenségeivel. Már korábban is néztük ezt a filmet gyerekekkel és tudtuk, hogy megértik rajta keresztül ezt a nehéz témát. A filmben apát és fiát deportálják. A táborban az apa, hogy kisfia lelkét megvédje a háború és a halál borzalmaitól, kitalálja, hogy az egész csak jól megszervezett játék, melynek győztese nyer egy tankot. Az apa eléri célját, a fia elhiszi, hogy egy játék szereplője, melynek komoly tétje van és valóban sikerül így fiát megmenekíteni a haláltól.

Most is elnyerte tetszésüket a film, melynek megnézése után egy digitális versenyen mérhették össze tudásukat a látott és hallott ismeretekből.

 

 

Taktakenézi Petőfi Sándor Általános Iskola
Minden jog fenntartva
Copyright