Hogyan tanult meg az ember ünnepelni, dalolni és táncolni?

OLVASÁSNÉPSZERŰSÍTŐ VERSENY A KÖNYVTÁRBAN

A könyvtárnak már akkor fontos feladata van az olvasás megszerettetésében, amikor még kicsi a gyerek és nem tud olvasni. Az olvasás megszerettetéséhez  tartozik a könyvek kézbevétele, a képek nézegetése, a lapozgatás öröme. Ilyenkor csodálkozik rá először a gyermek, hogy milyen sokfélék az írott dokumentumok. Az olvasás népszerűsítése is az iskola és a könyvtár feladatai közé sorolható.

Az írni-olvasni tudás, valamint az olvasási készség és az olvasásmegértés fejlesztése a község gyermekeinek körében igen nagy fontosságú. A könyvtárnak fontos szerepe van az olvasáskultúra terjesztésében, az olvasóvá nevelésben, és annak megtanításában, hogyan lehet eligazodni az ismeretek között.

A könyvtári versenyen 3 szöveget kellett elolvasni és feldolgozni a gyerekeknek. A legérdekesebb és leghosszabb egy eszkimó mese volt: Hogyan tanult meg az ember ünnepelni, dalolni és táncolni? A téma azért is szerencsés, mert az ünneplés az összetartozás erősítése és az ünneplés képességét is tanítani kell. Mi is tanítjuk gyermekeinket ünnepelni.

 

ÜNNEPNAPOKON VERSET MONDUNK

Óvodás, kisiskolás korában mindenki tanul verset, mindenki szaval. Később vannak, akik  abbahagyják, vannak,  akik tovább művelik érzéssel, szeretettel, örömmel.  A verselés komplex élményforrás és élménynyújtás, személyiségfejlesztés, az egészséges lelki fejlődés egyik eleme.

Az ünnepekhez mindig kapcsolódnak versek. A mi gyerekeink is szívesen verselnek, s, hogy kiderüljön, kinek milyen érzéke van a versmondáshoz, nagyszerű lehetőség a Szépkiejtési verseny, melyet minden évben megrendez az iskola. Így volt ez az éven is. Az alsósok örömmel készültek a versenyre, s a legjobb szavalókat a zsűri döntése alapján az iskola jutalmazta. Így ez még nagyobb ünnep lett a jutalmazott számára.

A LOCSOLÓVERSEK IS ÜNNEPET IDÉZNEK

Hagyományőrző iskolaként a Húsvéti ünnepkör sem maradhatott verselés nélkül. A Húsvét a keresztényég legnagyobb ünnepe: a hit és a remény ünnepe.  Ez egy valódi örömünnep. Az ünnepet a Biblia szerint Isten rendelte el, amikor a hetedik nap megszentelését megparancsolta. Mi is ünneplőbe öltöztettük a szívünket a Húsvéti ünnepre készülve és felidéztük az ünnephez tartozó hagyományokat. A kisfiúk locsolóverseiért piros tojás járt. A tojások festése minden gyermek számára öröm volt, s az elkészült tojások a falu közepén felállított tojásfát díszítették, mindenki örömére.

 

Taktakenézi Petőfi Sándor Általános Iskola
Minden jog fenntartva
Copyright