„Hej, mostan puszta ám igazán a puszta!”

UTAZÁS A HORTOBÁGYRA

 

A Hortobágy, Európa legnagyobb összefüggő, természetes füves pusztája, mely 20 éve a világörökség része. Ez a puszta nem az erdők kiirtásának és a folyószabályozásnak köszönhetően jött létre, hanem a természet ajándéka.

Reggel a nagy hortobágyi vásárok helyszínére érkeztünk, a híres Kilenclyukú hídhoz, mely a  Hortobágy jelképe, Magyarország máig leghosszabb és legszebb közúti kőhídja. A vásárosok kedvesen kínálták népi kézműves portékáikat. A gyerekek örömmel fedeztek fel a területet. Többen átsétáltak a híres hídon, voltak, akik a vízhordó szoborcsoportnál fotózkodtak, vagy kipróbálták a gyógyító padot. Megtudtuk, hogy névadónk, Petőfi Sándor is járt a Hortobágyi csárdában 1842- ben.

A Kilenclyukú híd közelében elhelyezkedő madárparkban egy úgynevezett látványkórház is üzemel. Itt megnézhetjük a lábadozó madarakat, vagy hogy miként zajlik egy műtét. A kórház célja a sérült madarak gyógyítása, kezelése és visszaengedése a természetbe. Évente átlagosan 400-600 madár fordul meg a kórházban. Parkjában jellegzetes népi játékok vannak, melyet örömmel vettek birtokba tanulóink.

Délután kisvonatra ültünk, mely a halastavak mentén zakatolt a  Hortobágy szívébe. A Hortobágyi-halastavi tanösvénytúra során megismerhettük a tavak és nyílt vizű mocsarak állat- és növényvilágát, melyet ÖKO-iskolaként érdeklődve szemléltünk.

 

Taktakenézi Petőfi Sándor Általános Iskola
Minden jog fenntartva
Copyright