FARSANG

Ha FARSANG, akkor itt a vigasság és a bolondozás ideje. A vízkereszttől hamvazószerdáig tartó farsangi időszak a bálok és a vidám összejövetelek időszaka, s különösen a 40 napos húsvéti böjtöt megelőző néhány napja mozgalmas, amit magyarul a farsang farkának nevezünk. Ez a farsangvasárnaptól húshagyó keddig terjedő 3 nap, ami nagy mulatságok közepette megrendezett télbúcsúztató. Ekkor rendezik meg a híres karneválokat (riói, velencei), Magyarországon pedig a farsang legnevezetesebb eseményét, a mohácsi busójárást.

Számos népszokás is fűződik a farsanghoz. Mivel iskolánk profilja a hagyományok őrzése,  a farsang régóta iskolánk egyik fontos hagyományőrző programja. A gyerekek vidám maszkokat terveznek, s hangulatosan feldíszítik az osztályokat. Az iskolai farsangon az alsósok az otthon elkészített jelmezeket öltik magukra, míg a felsősök osztályonként készülnek táncos, jelmezes műsorral. A nyitó tánc a búcsúzó 8. osztályé. Színvonalas, karneváli hangulatot varázsoló táncukat sokan eljönnek megcsodálni a rokonságból. Megválasztjuk közülük a farsang hercegét és hercegnőjét, akik levezénylik a jelmezesek bemutatkozását. Mivel hagyományőrzés, így a farsangi hagyományokról is szót ejtettünk. A jelmezesek felvonulását zsűri értékeli, s csokoládéval, a csoportokat tortával jutalmazza.

Az éven is ötletes jelmezekbe bújtak tanítványaink: több hercegnő között akadt néhány boszorkány és zombi is, itt járt Drakula és Batman. Volt sajtkukac, zöld ember és busó csapat. A csoportok között megtalálhattuk a „Frédi és Béni családot”, megnézhettük az „Angyalok” és a „Papagájok” táncát  és a „Nyugdíjas Klub” bolondozását.

A vidám délutánon volt még büfé és tombola is. A jelmezverseny után kezdődhetett a tánc.

Mivel a  farsangi időszak lényege a nevetés, vidámság, tánc  és a színek kavalkádja, ez mind megvalósult ezen a délutánon. Mindenki jól érezte magát.   

 

 

Taktakenézi Petőfi Sándor Általános Iskola
Minden jog fenntartva
Copyright