ÉLMÉNYNAPOK A KIS KÉPZŐMŰVÉSZEKKEL

A képzőművészet fogalma mindazon művészeti ágakat felöleli, melyek eredményét nézni, látni lehet és célja nem valamilyen konkrét használati funkció kiszolgálása. A gyerekek szeretnek rajzolni, kézműveskedni, szobrászkodni, így táborunk egyik csoportját ebben a témakörben szerveztük. Különösen fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek ismerjék  meg az elmúlt korok népi díszítőművészetét, így a festészet, szobrászat mellett a népi művészet megismerését is célul tűztük ki.

A legismertebb magyar népi motívumokat ismertük meg: a tulipánt, a szegfűt, a rózsát, a rozmaringot és a liliomot. A legtöbb szemlélő számára a népi motívumok indák, levelek, virágok kacskaringózása. Nem is sejtjük, miféle ősi titkok, üzenetek rejtőznek a motívumokban. Ezekről beszélgettünk a gyerekekkel és tableten ők maguk is megkerestek néhány fogalmat.

Érdekességként megnéztük a Cifra palotát filmen és képeken, majd azt a feladatot kapták a csoportok, hogy tervezzék meg az aszfalton saját cifra palotájukat népi motívumokkal díszítve.

Aztán megtanultuk, hogy mi is a tájkép? Minden, ami a külvilágban található, és a táj részét képezi. Tehát nem csak a síkság vagy hegyek ábrázolása, hanem minden, a természetben jelenlévő tárgy a részét képezheti, lehet ez egy épület vagy bármilyen ember alkotta tárgy. Tájképet készíteni nem olyan egyszerű, mint elsőre gondolnánk. Éppen ezért az elején jól meg kell tervezni a képet.A tájképet készíthetjük a szabadban, élőben – de készíthetjük otthon is, a szabadban készített vázlat alapján vagy akár fotóról is. Mi ezt az utóbbit választottuk. Így a beszélgetés után elindultunk a szabadba, hogy tájat fotózzunk. A gyerekek nagyon élvezték, jól elfáradtak. Sok szép fotó készült, melyeket büszkén mutogattak egymásnak.

A csendélet fogalmával is megismerkedtünk. A csendélet tulajdonképpen a festőien csoportosított tárgyak, állatok, növények ábrázolása. Leggyakrabban virágok, gyümölcsök, ételféleségek, használati eszközök szerepelnek rajta. Néhány híres csendéletet elemezve, megbeszéltük a legfontosabb tudnivalókat. Délután ők maguk készítettek csendéletet.

Utolsó élménynapunkon kiruccanást terveztünk. Tiszalúcon a Rendezvények Házában kortárs képzőművészek alkotásai láthatók „Négy Évszak” címmel. Az önkormányzat kisbuszával és személyautókkal vittük át a gyerekeket a tárlatra. Izgatottan várták, mert még soha nem jártak kiállításon. Megfigyelési szempontokat kaptak párokban. A képek megtekintése után a kertben beszélgettünk a benyomásaikról és az élményeikről.

 

Taktakenézi Petőfi Sándor Általános Iskola
Minden jog fenntartva
Copyright