BESZÉLJ SZÉPEN, ÍRJ JÓL, OLVASS KIFEJEZŐEN

SZÉPEN BESZÉLNI MŰVÉSZET

Az ókorban még tanították a beszéd művészetét a gyerekeknek. Napjainkban legtöbben akkor kezdenek el foglalkozni a gyerek beszédművelésével, amikor valami problémát észlelnek, – dadogás, hangok nem megfelelő kiejtése - s ilyenkor fordulnak a szülők logopédushoz. Egy szépen beszélő gyermek már a kommunikációjával sikereket tud elérni. Mit tehet a szülő?
Figyeljünk a saját beszédünkre! Az alap, hogy a gyerek előtt ne használjunk csúnya szavakat (még akkor sem, ha azt hisszük, nem figyel). Már attól a perctől, amikor a gyerek elkezd beszélni érdemes hangsúlyozni, nem hadarni, egész mondatokban beszélni. A gyermek ezt fogja utánozni.
Olvassunk a gyereknek! Közben figyeljünk arra, hogyan hangsúlyozunk és hogyan formáljuk a szavakat. Olyan könyvet válasszunk, amelyik megfelel a gyerek életkorának!
Ha gyermekünk valamit rosszul mond, ne szóljunk rá, ne utánozzuk, csak mondjuk el jól a szót vagy a kifejezést.

Az iskolában fontos a szép és helyes beszéd, a hangsúlyos és kifejező olvasás, ezért több versenyre is felkészítettük tavasszal a tanulóinkat.

Szépkiejtési versenyünkön, - melyet évek óta megrendezünk az alsósoknak – nagyon sok tanuló megmérettette magát mesével, verssel és prózával. A zsűri a legszebben beszélő gyerekeket kiválasztotta és jutalmazta. A legjobbak a körzeti versenyen is kipróbálhatták tudásukat.

Diákújságíró palántáink átvették jutalmukat a Szerencsi vár Lovagtermében és találkoztak Szentes Richárddal, az Echo Tv sport-újságírójával és műsorvezetőjével.

Ezüst oklevéllel gazdagodtunk a Borúth Elemér vers-és prózamondó versenyen

A KIS-KAZINCZY versenyről két díjat is hoztunk. elsőt és különdíjat.
A verseny célja a szép magyar beszéd, a pontos és hangsúlyos olvasás volt.

„A MESE ÖRÖK”
Műveltségi versenyen vettünk részt Erdőbényén.
Olyan olvasni szerető 3 fős csapatokat vártak, akik kedvelik a meséket, szeretnek olvasni, nem félnek a megmérettetéstől. Csukás István Téli tücsök meséi című könyvet kellett elolvasni a csapat tagjainak és felkészülni a történetből. 12 csapat jelentkezett, melyből 5 csapat teljesítményét értékelte a zsűri oklevéllel és könyvjutalommal. Mi 2 csapattal is jelentkeztünk és nagy örömünkre, mindkét csapat díjazott lett. 

KÖLTÉSZET NAPJA
1964. óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük a Költészet Napját. A Költészet Napi programokhoz kapcsolódva kistérségi szavaló versenyt tartottak a Szerencsi Városi Könyvtárban, ahol a verset szerető gyerekek mutathatták meg tehetségüket. A versenyzőknek egy szabadon választott és egy előre meghatározott művet kellett előadni a szakmai zsűrinek. Innen is díjjal tértünk haza.

 

 

Taktakenézi Petőfi Sándor Általános Iskola
Minden jog fenntartva
Copyright