„Beköszönt majd ismét karácsony estéje…”

„SZABAD-E BETLEHEMET KÖSZÖNTENI?”

Napjainkban a karácsonyi ünnepek leginkább szűk családi körben telnek,- az éven ez ajánlott is a vírus miatt -  és sajnos  egyre inkább az ajándékozásról szólnak. A múlt században egészen más hangulatban várták az emberek a karácsonyt. A „kántálás” sok helyen és sokáig szokás volt. A „kántálók” karácsonyi énekeket énekelve járták végig a falut. Engedélykérés után az ablak alatt vagy a házban énekeltek egy vagy több karácsonyi éneket. Ezután valamilyen ajándékot kaptak, melyet megköszönve mentek tovább.

Az egyik legismertebb, karácsonyhoz kötődő népszokás volt a betlehemezés, aminek  Magyarországon belül is több típusa alakult ki. Még manapság is  művelik az ünnepekhez közeledve, de már nem a régi kor szokásainak megfelelően, házról házra járnak a szereplők, hanem templomokban, iskolákban, közösségi tereken elevenítik fel Jézus születésének történetét. Neve a bibliai Betlehem városának nevéből ered. A népszokás célja a gonosz, ártó szellemek elűzése.

A falu közepén felállított betlehemi jászol minden taktakenézi embernek kedves. Az ünnepre hangolódva, mindenki megáll néhány percre a betlehem előtt, s a faluba érkező vendégek is általában megtekintik a jászolban fekvő Jézuskát.  Bár a betlehemezés  a mi  községünkben  sem szokás, Jézus születésének története így minden családba belopja magát és előkészíti a karácsonyi hangulatot.

A betlehemezés főbb jelenetei a következők:

  • József és Mária szállást keresnek, de nem kapnak szállást és egy istállóba utasítják őket.
  • A következő jelenetben az angyal költögeti a mezőn alvó betlehemi pásztorokat s az újszülött Jézushoz küldi őket. A pásztorok elmennek az újszülötthöz s ajándékokat adnak át neki. 
  • A betlehemi csillag a három királyokat is elvezeti a jászolhoz, akik szintén ajándékot hoznak.

Ezt a népszokást elevenítettük fel mi is és mivel a vírushelyzet miatt a csoportosulások korlátozottak, a betlehemező gyerekek az osztályoknak mutatták be Jézus születésének történetét. Egy videót is készítettünk az előadásról, melyet a szülőknek és a falu valamennyi lakójának küldünk sok-sok szeretettel, hogy ezzel is hozzájáruljunk a karácsonyi ünnepek hangulatának fokozásához.

BÉKÉS, BOLDOG KARÁCSONYI ÜNNEPEKET KÍVÁNUNK MINDENKINEK!

https://www.youtube.com/watch?v=fUpdayvZ3zs&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2vV6jIKSjFDBanotWPI-UjX0ZfpEP3LUckTCmlL9uMR4lHYJH8mAVDWD0

 

 

Taktakenézi Petőfi Sándor Általános Iskola
Minden jog fenntartva
Copyright