AMIKOR MINDEN CSUPA PIROS, FEHÉR ÉS FEKETE

Papa Noël, Santa Klaus, Božíček, Dedo mráz, Joulupukki, Télapó. A világ országaiban a Mikulást különböző neveken ismerik. Ami viszont nagyjából mindenhol egyforma, az a megjelenése. Ha a Mikulásra gondolunk, a piros, a fehér és a fekete szín jut eszünkbe, pontosan  egy piros nagykabátba öltözött fehér hajú és szakállú jóságos öregember,  aki segítőjével, az ördög formájú fekete  krampusszal járja a házakat, hogy december 6-án, Szent Miklós napján megajándékozza a gyermekeket.

Szent Miklós valószínűleg 270 és 286 között született. A keleti és nyugati katolikus világ egyik legismertebb szentje. A negyedik század elején Myra püspöke volt Kis Ázsiában. A szüleitől örökölt vagyont szétosztotta a szegények között és sok olyan jótett, számtalan legenda kering a Szent körül, amelyek hozzá segítették, hogy korunk legismertebb szentje legyen.

Projektnapunk is a piros, fehér, fekete szín és az ajándékozás köré épült. A Diákönkormányzat tagjaiból megválasztottuk a Mikulást és krampuszait, akik a szülők és önkormányzat közös ajándékát hordták szét az osztályokba. Az osztályoknak is ajándékot kellett készíteni a Mikulásnak és egy dal vagy vers kíséretében átadni. Az ajándék csak piros, fehér és fekete lehetett. Kíváncsian vártuk a kreatív ötleteket! A nap első részében el is készültek a piros-fehér-fekete ajándékok, melyekkel várták az ugyancsak piros-fehér-fekete Mikulást és krampuszait a gyerekek. Így egy igazán kedves, ajándékozásról szóló nap lett a mai.

Az elkészített ajándékokból kiállítást tervezünk, mely a karácsonyi ünnepkör egyik színfoltja lesz.

 

 

Taktakenézi Petőfi Sándor Általános Iskola
Minden jog fenntartva
Copyright