A CSODASZARVAS, - AHOGY MI GONDOLJUK

Hagyományőrző iskolaként a csodaszarvas legendához kapcsolódva hirdettünk meg tanulóinknak egy rajzpályázatot, mely nagyon tetszett a rajzolni szerető gyerekeknek.

A hun származástudatunkat a Csodaszarvasmonda őrizte meg. A csodaszarvas a hun-magyar mondakörben és a magyar népi hagyományokban is ismert mitikus állat. A Csodaszarvasmondának több változata is van. Feltételezhetően a honfoglaló magyarok hozták magukkal keletről Hunor és Magyar történetét. A monda szerint Enéh két fia, Hunor és Magyar vadászni indult, és egy csodálatos nőstényszarvas üldözése után az új hazájukba értek, ahol letelepedtek.

A történetet iskolában is tanítjuk, így jól ismerik a gyerekek. Az Egy a természettel világkiállítás kapcsán is előkerült a csodaszarvas alakja, így azt gondoltuk, mi is foglalkozunk vele. Az interneten kutatva több feldolgozást is megnéztünk a mondával kapcsolatban, majd egy pályázati felhívást tettünk közé a csodaszarvas ábrázolásával kapcsolatosan.

A csodaszarvas ábrázolások a magyar művészetben sok helyen megtalálhatók. Agancsa sok nép kultúrájában jelképes erővel bír: az örök megújulást hirdeti. Ezek között az agancsok között gyakran a Nap, a Hold és a csillagok láthatók. Hasonló megoldásokat vártunk mi is a gyerekektől, akik örömmel vették a kiírást és ötletesen oldották meg a feladatot.

A legjobb munkákat értékeltük.

 

Taktakenézi Petőfi Sándor Általános Iskola
Minden jog fenntartva
Copyright